Научници открили: Зашто се будите уморни када заспите уз укључен телевизор?

nadlanu.com
Foto: Freepik

Послије дугог и напорног дана људи воле да се удобно смјесте испред ТВ-а и тако постепено утону у сан. Бројни су и они који без ТВ-а не могу да заспе. Научници су указали на штетност оваквих навика.

Људски мозак прати непознате звукове и гласове док спавамо како би остао опрезан на потенцијалне пријетње, према новој студији.

Истраживачи у Аустрији проучавали су спаваче и мјерили им мождану активност као одговор на познате и непознате гласове.
Примијећена је повећана пажња мозга у ранијој фази сна

Слушање непознатих гласова у сну проузроковало је да се људски мозак укључи у ослушкивање тих гласова током дијела сна без брзих покрета очију (НРЕМ), прве фазе сна.

Међутим, истраживачи нису примијетили исти ефекат током РЕМ-а, најдубље фазе сна, вјероватно због промјена микроструктуре у мозгу, кажу они.

Иако су нам очи затворене, мозак наставља да прати околину док спавамо, балансирајући потребу за заштитом сна са потребом за буђењем.
Један од начина на који то постиже је селективно одговарање на непознате гласове умјесто на познате, тврде стручњаци.

Разлог је вјероватно еволуцијски

То се може објаснити дугим процесом људске еволуције и потребом да се брзо пробудимо пред потенцијалном опасношћу, коју карактеришу мање познати звучни знакови.

Свеукупно, студија указује на то да непознати гласови, попут оних који долазе из телевизора, спречавају миран ноћни сан јер је мозак у већој приправности, а то за резултат има осјећај умора када се пробудите. Студију су водили истраживачи са Универзитета у Салзбургу, а објављена је у часопис "ЈНеуросци".

- Наша открића истичу одступања у одговорима мозга на слушне надражаје на основу њихове важности за спавача - изјавили су истраживачи у свом раду и додали:

- Резултати указују на то да је непознавање гласа снажан промотер можданих реакција током НРЕМ фазе сна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана