Како кафа утиче на бубреге

ГС
Foto: ГС

Студија је анализирала генетске податке од готово 572.000 људи из Уједињеног Краљевства и Финске, а водиле су је др. Сузана К. Ларсон с Института за медицину околиша у Стокхолму, и Суаи Јуан са шведског Универзитета Упсала.

"Наша открића снажно упућују на то да редовна конзумација каве смањује ризик од стварања бубрежних каменаца. Прелазак с, на примјер, једне шоље дневно на једну и по шољу дневно, смањује ризик од бубрежних каменаца за 40 одсто", рекла је Ларсон.

Студија сугерише да више од 500.000 људи сваке године затражи хитну помоћ због бубрежних каменаца, што доприноси статистици да ова болест погађа око 15% становништва. Ипак, ово није прво истраживање које је пронашло повезаност између конзумације кафе и смањеног ризика од бубрежних каменаца, али је прво које је проучавало како генетика утиче на везу између кафе и бубрежних каменаца.

Научници су навели неколико разлога зашто кафа може помоћи у смањењу појаве бубрежних каменаца. Један од њих је да кофеин повећава проток мокраће што представља важан заштитни фактор против развоја бубрежних каменаца. Такође, кофеин може смањити адхезију кристала калцијумовог оксалата на станице бубрега, додали су.

Истраживачи су нагласили и да је потребно више истраживања на ову тему и да се увијек најбоље прво конзултирати са својим љекаром.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана