Кафа на три начина помаже да ослабите

ГС
Кафа на три начина помаже да ослабите

Уколико покушавате да ослабите, кафа може да буде одличан савезник, под условом да избјегнете додатке, чак и оне у виду биљног млијека.

Испијање јутарње кафе је ритуал без ког многи не могу да се разбуде, нити да спремно прихвате све дневне обавезе.

Свеједно да ли уживате у домаћој куваној кафи без шећера, са мало млијека или у капсули еспреса, кафа ће заиста поправити расположење за дан који је пред нама.

Нутриционисткиња Лаура Бурак за Eatthis.com каже да кафа не чини само да се осјећамо боље, већ може да буде и одличан савезник у мршављењу.

1. Помаже да осјећамо ситост

Свакодневна навика испијања кафе може да подстакне осећај ситости. Многи су то већ искусили: кад попију шољицу кафе, не осјећају глад у наредних неколико сати. Зато испијање кафе може да помогне да избјегнете преједање или да узимате нездраве грицкалице.

2. Даје енергију и може да подстакне метаболизам

Кофеински напитак обезбјеђује енергију нашем организму, што је посебно од користи онима који воле да вјежбају ујутро. Али, кафа је корисна и за оне који се тешко разбуђују и имају проблема са перисталтиком, јер подстиче рад цријева и метаболизам.

- Кафа даје енергију и мотивише, а уједно је и део смирујућег јутарњег ритуала, тако да јој дугујем много љубави. Наравно, побрините се да се фокусирате и на квалитетан сан и немојте користити кафу за вјештачко добијање енергије - савјетује Бурак.

3. Има мало калорија

Уколико волите да пијете кафу без млијека, шећера и других додатака, овај напитак може да вам помогне да смршате. Наиме, једна шољица чисте скуване кафе има мање од пет калорија и не садржи шећер, што је чини готово идеалним напитком за мршављење.

Наравно, губитак килограма ће изостати уколико не поведете рачуна о другим намирницама које уносите, али кафа без икаквих додатака може да помогне да бар донекле сузбијете апетит и уносите мању количину хране него иначе.

 

Ипак, будите опрезни и не претјерујте са попијеном количином кафе у току дана.

- Многи људи имају навику да у кафу додају шећер, шлаг и друге додатке, претварајући шољицу црног напитка у такозвану шећерну бомбу - упозорава нутрициониста Бурак.

- Чак и мијеко од орашастих плодова, схеменки или овсено млијеко звуче као здравије опције, али су препуни шећера. Било да ваши здравствени циљеви укључују губитак тежине или нешто друго, будите свјесни додатака које стављате у кафу, а који могу да допринесу значајној количини непотребних калорија и засићених масти – додала је.

Она подсјећа да са количином попијене кафе на дневној бази не би требало претјеривати; неколико шољица дневно биће сасвим довољно, док веће количине могу да изазову узнемиреност, повећају анксиозност и утичу на ноћни сан.

- Такође, запамтите да кафа није вода и да не доприноси вашој правилној хидратацији, па се побрините да пијете и пуно воде - подсјећа нутрициониста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана