Kafa na tri načina pomaže da oslabite

GS
Kafa na tri načina pomaže da oslabite

Ukoliko pokušavate da oslabite, kafa može da bude odličan saveznik, pod uslovom da izbjegnete dodatke, čak i one u vidu biljnog mlijeka.

Ispijanje jutarnje kafe je ritual bez kog mnogi ne mogu da se razbude, niti da spremno prihvate sve dnevne obaveze.

Svejedno da li uživate u domaćoj kuvanoj kafi bez šećera, sa malo mlijeka ili u kapsuli espresa, kafa će zaista popraviti raspoloženje za dan koji je pred nama.

Nutricionistkinja Laura Burak za Eatthis.com kaže da kafa ne čini samo da se osjećamo bolje, već može da bude i odličan saveznik u mršavljenju.

1. Pomaže da osjećamo sitost

Svakodnevna navika ispijanja kafe može da podstakne osećaj sitosti. Mnogi su to već iskusili: kad popiju šoljicu kafe, ne osjećaju glad u narednih nekoliko sati. Zato ispijanje kafe može da pomogne da izbjegnete prejedanje ili da uzimate nezdrave grickalice.

2. Daje energiju i može da podstakne metabolizam

Kofeinski napitak obezbjeđuje energiju našem organizmu, što je posebno od koristi onima koji vole da vježbaju ujutro. Ali, kafa je korisna i za one koji se teško razbuđuju i imaju problema sa peristaltikom, jer podstiče rad crijeva i metabolizam.

- Kafa daje energiju i motiviše, a ujedno je i deo smirujućeg jutarnjeg rituala, tako da joj dugujem mnogo ljubavi. Naravno, pobrinite se da se fokusirate i na kvalitetan san i nemojte koristiti kafu za vještačko dobijanje energije - savjetuje Burak.

3. Ima malo kalorija

Ukoliko volite da pijete kafu bez mlijeka, šećera i drugih dodataka, ovaj napitak može da vam pomogne da smršate. Naime, jedna šoljica čiste skuvane kafe ima manje od pet kalorija i ne sadrži šećer, što je čini gotovo idealnim napitkom za mršavljenje.

Naravno, gubitak kilograma će izostati ukoliko ne povedete računa o drugim namirnicama koje unosite, ali kafa bez ikakvih dodataka može da pomogne da bar donekle suzbijete apetit i unosite manju količinu hrane nego inače.

 

Ipak, budite oprezni i ne pretjerujte sa popijenom količinom kafe u toku dana.

- Mnogi ljudi imaju naviku da u kafu dodaju šećer, šlag i druge dodatke, pretvarajući šoljicu crnog napitka u takozvanu šećernu bombu - upozorava nutricionista Burak.

- Čak i mijeko od orašastih plodova, shemenki ili ovseno mlijeko zvuče kao zdravije opcije, ali su prepuni šećera. Bilo da vaši zdravstveni ciljevi uključuju gubitak težine ili nešto drugo, budite svjesni dodataka koje stavljate u kafu, a koji mogu da doprinesu značajnoj količini nepotrebnih kalorija i zasićenih masti – dodala je.

Ona podsjeća da sa količinom popijene kafe na dnevnoj bazi ne bi trebalo pretjerivati; nekoliko šoljica dnevno biće sasvim dovoljno, dok veće količine mogu da izazovu uznemirenost, povećaju anksioznost i utiču na noćni san.

- Takođe, zapamtite da kafa nije voda i da ne doprinosi vašoj pravilnoj hidrataciji, pa se pobrinite da pijete i puno vode - podsjeća nutricionista.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana