Храна за мозак и боље памћење: Бирајте рибу, боровнице и јагоде

ГС
Foto: Илустрација

Заборављање нечијег имена или гдје сте оставили кључеве може вам дјеловати као безазлена људска грешка, али такви пропусти у памћењу временом се могу повећавати. Сходно томе, важно је да конзумирате одређене намирнице како би се овај процес успорио.

 С обзиром на то да се мозак током живота мијења и расте потребна му је одређена храна која ће бити један од начина да се подржи тај процес и побољша меморијска функција.

Стручњаци предлажу храњиве састојке за бољу функцију мозга и за памћење.

Омега-3 масне киселине

Омега-3 масне киселине су облик полинезасићених масноћа, добрих масти које помажу у обликовању когнитивних способности.

Богате су еикозапентаеноичном киселином (ЕПА) и докосахексаеноичном киселином (ДХА) које подржавају когнитивну функцију, одржавају флуидност ћелијских мембрана и повећавају синаптичку пластичност.

Тако довољан унос ДХА има важну улогу у процесу учења и памћења током цијелог животног вијека.

Старењем се смањује концентрација есенцијалних масних киселина у ткиву. С обзиром на то да бројне студије показују да повећани нивои ДХА у мозгу умањују смањење когнитивних способности повезаних са старењем те ризик од Алзхеимерове болести, може се закључити да је оптимални унос омега-3 масних киселина неопходан за очување когнитивних функција и способности памћења те да се може одгодити настанак неуродегенеративних болести.

Конзумирање масне рибе попут бакалара, лососа, скуше, сардине и пастрмке омогућит ће вам унос протеина и омега-3 масних киселина.

За оне који су на биљној или веганској исхрани, стручњаци препоручују морске алхе, орахе, бадеме, цхиа сјеменке, сјеменке конопље и лана.

Полифеноли

Полифеноли су прехрамбени антиоксиданси на биљној бази с протуупалним предностима, а бобичасто воће их је препуно.

Тако се препоручују боровнице јер су оне одличне за заштиту од хроничних болести и за здравље мозга.

Научна истраживања показују да због специфичне биолошке активности штите срце, крвне судове и имунолошки систем. Разматрају се и као молекуле с потенцијалним позитивним ефектом на преценцију хроничних упалних болести, карцинома и процеса старења.

Истраживање не медицинској школи Харвард које је трајало 20 година, открило је да су одрасли који су јели боровнице и јагоде имали најспорију стопу когнитивног пада.

Америчко удружење за срце објавило је истраживање које је проведено на више од 93.000 жена између 25 и 42 године. Током 18-годишњег праћења открили су да су оне које су јеле боровнице и јагоде три пута седмично имале мање шансе за срчани удар.

Тренутно нема лијека за Алзхеимерову болест или друге облике деменције, али умјесто плашења од неочекиваних исхода, преузмите контролу тамо гдје можете.

Додавање укусних и храњивих намирница у вашу исхрану, попут боровница и ораха један је од начина за преузимање иницијативе у вези са здрављем вашег мозга, пише Mind Body Green.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана