Грађани све чешће на дјеци проналазе крпеље: Како се заштитити

Г.С.
Грађани све чешће на дјеци проналазе крпеље: Како се заштитити

Проблем код уједа крпеља је тај што се тешко може уочити, јер не изазива свраб, бол и тренутну иритацију коже

Иако се зна да је сезона крпеља, паразита који се насељавају под кожу човјека и животиња, а често преносе и заразу, ове године, према позивима грађана упућених Хитној помоћи у Сарајеву због угриза ових ситних, али врло опасних напасти, чини се да их је више него икада.

Како се потврдили из Хитне помоћи, иако немају тачан податак колико је оних који су затражили њихову помоћ да их ријеше ових паразита, кажу да је евидентно повећан број таквих пацијената. Најчешће су у питању дјеца, али и одрасли се јављају због овог проблема.

Како је рекла Сарајка Мирела Б., иако није боравила у природи, примијетила је црну квржицу на свом стомаку и врло брзо схватила да има крпеља.

Соња Б., мајка 8-годишњег дјечака, туширајући га пред спавање, уочила је црну тачку на његовим леђима. Каже да га сваки дан у току сезоне прска спрејом против инсеката, јер борави у продуженом боравку у природи, али да то, очито, није довољно.

Проблем код уједа крпеља је тај што се тешко може уочити, јер не изазива свраб, бол и тренутну иритацију коже.

Како се превентивно заштитити за портал „Аваза", казао је оснивач и директор ПЗУ „Атријум" прим. мр. сци. др. Мирсад Ђугум.

Како се заштитити

- У суштини, превенција је избјегавање боравка у шумама, посебно која је с пуно растиња. Такођер, треба нанијети средства на кожу која би штитила од инфекције која може настати убодом инсеката те носити свијетлу одјећу која прекрива удове комплетно. Хлаче треба увући у чарапе уколико се креће густим растињем да би се спријечио директни контакт с кожом - казао је прим. мр. сци. др. Ђугум.

Додао је да у употреби нема посебних спрејева за тијело који би потенцијално могли спријечити ујед крпеља.

- Имају они који спречавају инфекцију која настаје уколико дође до убода. Ти репеленти се могу користити за смањивање могућности инфекције. Осим максималног опреза, нема ништа посебно. Ако дође до уједа крпеља, треба настојати што прије отклонити крпеља. Извадити га комплетног, не да остају дијелови. То треба учинити што прије, а најкасније у току прва 24 сата од уједа. Тако се ствара мање могућности за преношење инфекција. Ако је он обољели крпељ који би могао да пренесе лајамску болест, треба га што прије извадити, дезинфицирати подручје које је крпељ ујео те пратити развој у смислу хоће ли доћи до реакције. То може бити црвенило, обично се код убода јавља црвенило, а касније се може јавити реакција на самом дијелу уједа, са појавом локалних везикула или постула, или до оштећења саме коже на том дијелу и са отоком и болом који се развије код појединих пацијената - истакао је прим. мр. сци. др. Ђугум.

Антибиотска терапија

Нагласио је да пацијенти врло често сами извлаче крпеље, али да је веома битно да се паразит извуче комплетан, у супротном, може доћи до обољења.

- Обично се испод коже види да је остао дио крпеља. То се треба отклонити или се одмах јавити љекару како би он то уклонио. У суштини, не треба одмах антибиотска терапија, већ треба пазити и гледати како се развија локални дио. Негдје гдје имамо високу инциденцију да су крпељи обољели с великим процентом, иде се одмах с одређеним антибиотским лијековима. Али то је од региона до региона. У суштини се не препоручује антибиотска терапија уколико не дође до реакције на самој кажи, попут већег црвенила, пустула - казао је прим. мр. сци. др. Ђугум.

Закључио је ријечима да ујед крпеља може бити опасан уколико се не лијечи.

- Највећи проблем је што не осјетимо убод крпеља, а остане у а. То је безболан убод, али јако незгодан што се дио њега може сам откинути - нагласио је прим. мр. сци. др. Ђугум.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана