Двије до три шољице кафе дневно смањују ризик од деменције

Срна
Foto: гс

ЛОНДОН- Конзумирање кафе или чаја може бити повезано са мањим ризиком од можданог удара и деменције, према највећој студији те врсте.

Мождани удари узрокују 10 одсто смртних случајева широм свијета, док је деменција један од највећих свјетских здравствених изазова будући да се очекује да ће до 2050. године са њом живјети 130 милиона људи.

У истраживању је 365.000 људи старости између 50 и 74 године праћено више од једне деценије. На почетку су учесници, који су били укључени у студију, сами пријавили колико су кафе и чаја попили. Током периода истраживања, 5.079 њих је развило деменцију, а 10.053 имала су најмање један мождани удар.

Истраживачи су открили да људи који пију двије до три шољице кафе или три до пет шољица чаја дневно, или комбинацију од четири до шест шољица кафе и чаја, имају најмањи ризик од можданог удара или деменције.

Они који су пили двије до три шољице кафе и двије до три шољице чаја дневно имали су 32 одсто мањи ризик од можданог удара, а такође су имали и 28 одсто мањи ризик од деменције у поређењу са онима који нису пили чај или кафу.

Истраживање Јуен Џанга и његових колега са Медицинског универзитета Тјенцин у Кини сугерише да је испијање кафе саме или у комбинацији са чајем такође повезано са мањим ризиком од деменције након можданог удара.

„Наши налази сугеришу да је умјерено конзумирање кафе и чаја одвојено или у комбинацији повезано са мањим ризиком од можданог удара и деменције“.


Међутим, научници су упозорили да истраживање агенције „УК бајобенк“ одражава релативно здрав узорак у односу на општу популацију, што би могло ограничити могућност генерализације ових асоцијација. Иако је могуће да кафа и чај могу заштитити од можданог удара, саме деменције и деменције као посљедице можданог удара, истраживачи кажу да се узрочност не може закључити на основу асоцијација.

Професор Тара Спирес Џоунс, вођа програма британског Института за истраживање деменције и замјеник директора Центра за проучавање рада мозга на Универзитету у Единбургу, који није био укључен у истраживање, описала га је као „занимљиво“ и „снажно спроведено“, али је нагласила да је потребно урадити више посла да би се у потпуности разумјеле потенцијалне биолошке везе чаја и кафе и ризика од можданог удара и деменције.

Роса Санчо, шеф истраживања у Центру за истраживање Алцхајмерове болести у Великој Британији, рекла је да за већину људи ризик од деменције зависи од сложене интеракције узраста, генетике и начина живота.

„Разумијевање који аспекти нашег начина живота имају највећи утицај на здравље нашег мозга кључно је за оснаживање људи да доносе промишљене одлуке о својим животима“, истакла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана