Ове ствари имају рок трајања, а када истекне постају опаснe

GS
Foto: Shutterstock

Коришћење бензина којем је истекао рок такође може узроковати озбиљна оштећења у мотору, што доноси скупе поправке

Многе ствари за које никада то не бисмо претпоставили, имају рок трајања и послије неког времена требало би да их се ријешимо. Уколико занемаримо њихов рок трајања, не само да могу да изгубе дејство, већ могу и да постану потенцијална опасност.

За овe ствари вјероватно никада не бисте претпоставили да имају рок трајања и шта са њима када он истекне.

Бензин

Бензин је нешто што користимо готово свакодневно, али многи не знају да када се предуго не користи, може да се претвори у густу, љепљиву кашу која може да запуши филтере горива у аутомобилу и отежа покретање мотора.

Коришћење бензина којем је истекао рок такође може узроковати озбиљна оштећења у мотору, што доноси скупе поправке. Добра вијест је да је лако открити када се бензин покварио - само га помиришете. Ако мирише кисело или лоше, вријеме је да га се ријешите и напуните нови резервоар горива.

Аутосједишта

Аутосједишта су неопходна ствар за родитеље мале дјеце, али јесте ли знали да и њима истиче рок трајања? Већина седишта има животни век од око шест до осам година, након чега можда више неће пружати одговарајућу заштиту у случају судара. Временом се материјали у седишту могу разградити, пена се може покварити, а пластика може постати крта, чинећи га несигурним. Увек провјерите датум истека и замените га када истекне.

Батерије

Батерије су још једна ставка за коју људи често претпостављају да ће трајати заувијек, али чак и ако се не користе, батерије могу временом изгубити снагу. Кад батерије истекну, могу исцурити или чак експлодирати, што представља потенцијалну опасност од пожара.

Како бисте сазнали је ли батерија истекла, проерите шифру датума на батерији. Ако нема шифре датума, проверите има ли знакова корозије или цурења. Такође је вредно напоменути да екстремне температуре могу узроковати брже истицање батерија, зато покушајте чувати своје батерије на хладном и сувом месту како бисте им продужили животни век.

Продужни каблови

Продужни каблови су прикладан начин за прикључивање више уређаја, али такође имају ограничен век трајања. Они временом могу постати преоптерећени, што доводи до прегревања и могућих пожара. Заштита од превеликог напона такође се може истрошити током времена, чиме постају осетљиви на струјне ударе.

Како бисте сазнали је ли продужном каблу истекао рок, потражите знакове истрошености, попут похабаних каблова или лабавих утикача. Како бисте осигурали сигурност својих уређаја и свог дома, важно је сваких неколико година заменити их, посебно ако приметите било какве знакове оштећења.

Боја

Боја је још један предмет који људи често држе предуго. Временом се боја може одвојити, што отежава мешање и наношење. Хемикалије у боји такође се након неког времена могу разградити, што доводи до неугодног мириса и потенцијално штетних испаравања. Ако боја мирише печено или кисело, вријеме је да је се ријешите.

Противпожарни апарати

Апарати за гашење пожара битна су сигурносна ствар за сваки дом или пословни простор, али такође имају ограничен век трајања. Током времена, хемикалије у апаратима за гашење пожара могу се таложити и постати неучинковите, а браве на апаратима за гашење пожара могу се покварити, допуштајући хемикалијама да исцуре.

Да бисте сазнали да ли је апарату за гашење пожара истекао рок трајања, потражите мерач притиска. Ако је мерач у црвеном, време је да замените апарат за гашење пожара. Сваки апарат за гашење пожара требало би редовно сервисирати стручна особа како би се осигурало да је у исправном стању у случају нужде. Уопштено, апарате за гашење требало би мењати сваких 10 година, преноси Телеграф

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана