Кором од банане вратите живот цвијећу

Г.С.
Кором од банане вратите живот цвијећу

Хранљивост банане опште је позната у људској исхрани.

Међутим када поједете ово воће пуно минерала и витамина, немојте да бацате кору, јер је она један од најбољих неговатеља, али и незамењива прихрана за ваше собне биљке.

Уколико будете користили ова четири једноставна трика за његу ваших љепотица, оне ће вам бити захвалне, а ви ћете имати бујно, здраво и лијепо цвијеће на коме ће вам сви позавидјети.

Очистите листове биљака

Један од најбољих начина да ваше собне љубимице засијају пуним сјајем је да кором од банане пребришите листове. На овај начин ћете их очистити од прашине, али и нахранити њихове зелене дијелове. Листови ће добити сјај и пуноћу. Овај поступак можете да понављате два пута мјесечно.

Нахраните цвијеће

Кора од банане је органског поријекла и лако се разлаже и претвара у компост, који је најбоља прихрана за биљке. Кору банане иситните на комаде, па је закопајте у саксију око биљака или у земљу око ружа. Биљке ће бити бујније и љепше, а руже ће цвјетати као никада прије, преноси Телеграф.

Ријешите се инсеката

Још једна предност коре од банане је што ћете се помоћу ње лако решити инсеката. Идеално за све оне који имају врт, а не желе да употребљавају инсектициде. Изблендирајте кору од банане, па је закопајте неколико центиметара у дубину око биљака и инсекти ће се разбежати.

Вода од банане

Ако користите кору од банане нећете имати потребу за додатним средствима за прихрану ваших собних биљака.

Направите једноставан раствор којим ћете заливати цвијеће. За заливање биљака најбоље је да користите кору презрелих, потамнелих банана, које ћете ставити у воду и додати мало смеђег шећера, па оставити дан-два да одстоји.

Кора банане права је благодет за његу биљака захваљујући минералима које садржи – калцијум, фосфор и калијум. Ти минерали из коре ослободиће се у води након 24 до 48 сати и уколико једном седмично заливате ваше биљке овим раствором, ваша просторија у којој држите цвијеће личиће на ботаничку башту током цијеле године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана