Колико је битан одабир саксије за успјешан узгој биљака

ГС
Foto: Илустрација

За неке су саксије само ствар укуса, односно естетике, али неки материјали ипак су погоднији за одређене врсте.

Тренутно су најпопуларније металне саксије, у различитим бојама, као и оне од глине. Вријеме је да сазнате које биље најбоље успијева у њима. Али, оно што је прво правило у вези са саксијама јесте чињеница да би све морале имати дренажу, односно отвор на дну за отицање воде, пише Ливинг.

Керамичке

Због свог колорита и често необичних облика, посуде од керамике су врло популарне и лијепо се уклапају у сваки простор. Њихов проблем је што често немају отвор на дну, који би одводио вишак воде од залијевања, што може наштетити коријену биљке и уништити га. Зато је боље да у керамичке саксије не садите захтјевно биље и оно које не треба пуно влаге или да у том случају ставите у њих мање пластичне с отвором за дренажу. Такође, имајте на уму да керамичким саксијама с посађеним агресивнијим биљкама, односно онима које се брзо шире и расту, често због тога попуцају зидови.

Металне

Саксије од метала, као и керамичке имају исти проблем: немају рупице за дренажу на дну. Стога би било добро да оне буду само вањске, декоративне тегле с унутрашњим пластичним које имају дренажу. Или у њих посадите културе које не треба често залијевати попут сукулената.

Пластичне

Пластичне саксије се због своје повољне цијене и дуговјечности врло често користе за биљне културе, али нису добар избор за биље које и преко године остаје на отвореном. Наиме, танка пластике не пружа довољно добру изолацију од ниских температура што може наштетити биљци. Најбоље их је користити за садњу биљака које воле доста воде, јер њени зидови не упијају нити пропуштају воду. Тако спречавају да се земља пребрзо исуши.

Глинене

Дају неодољиву романтичну и носталгичну атмосферу, те дјелују природно. Глинене саксије врло су популарне нарочито у екстеријерима - терасама, балконима, врту... Глинене посуде су свакако боље зу биљке којима не треба пуно воде, тј. влаге јер су рађене од пропусног материјала. Зато често у њих смјештамо сукуленте и кактусе који се ријетко залијевају. Не садите у њих културе које каните оставити вани током зиме - могле би лако попуцати од хладноће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана