Биљке за здравље и благостање укућана

ГС
Foto: Илустрација

Баштованство или гајење биљака у затвореном простору је дуготрајан процес који на много начина побољшава здравље и благостање укућана.

Према најновијим истраживањима, предности гајења биљака су многоструке.

Више студија је показало да биљке у радном простору повећавају и продуктивност и креативност. Једна често цитирана студија из 1996. показала је да су студенти у компјутерској лабораторији у кампусу радили 12 посто брже и да су били мање под стресом када су у близини биле постављене биљке.

Многи људи воле да раде на култивисаним зеленим површинама и да у простору у коме живе имају зелене биљке.

На основу научних истраживања биљке у затвореном простору корисне су због неколико ствари које нам могу пружити.

Собне биљке помажу код смањења стреса

Студија објављена у Journal of Physiological Anthropology открила је да биљке у нашем дому или канцеларији могу учинити да се осjећамо пријатније.

Учесници студије имали су два задатка: да пресаде собне биљке или да заврше кратак задатак на компјутеру.

Послије сваког завршеног задатка учесницима студије мјерени су биолошки фактори у организму који су повезани са стресом, укључујући и откуцаје срца и крвни притисак.

Резултати су показали да пресађивање цвијећа смањује стрес код учесника, док је компјутерски задатак изазвао нагло повећање броја откуцаја срца и скок крвног притиска.

Истраживачи су закључили да рад са биљкама може смањити и физиолошки и психолошки стрес.

За концентрацију су праве биљке боље од пластичних 

У студији је учествовала група од 23 студента од којих су неки били у учионици са вјештачким биљкама а неки у учионици са правим биљкама. Скенирање њихових можданих таласа показало је да су они који су учили у простору гдје се налазе праве биљке били пажљивији, концентрисанији и способнији од студената који су били у учионици са вјештачким биљкама.

Рад са биљкама може бити терапеутски

За људе који имају симптоме менталне болести, баштованство у затвореном може бити од помоћи.

Истраживачи су користили хортикултурну терапију да повећају осјећај благостања међу људима са депресијом, анксиозношћу, деменцијом и другим стањима.

Иако хортикултурна терапија постоји вијековима, нашла је модеран израз: клиника у Манчестеру у Енглеској својим пацијентима „преписује” ову терапију биљкама против депресије и анксиозности.

Биљке помажу у бржем опоравку од болести

Могућност да гледате биљке и цвијеће може убрзати опоравак од болести, повреде или операције.

Преглед истраживања из 2002. године открио је да је људима који су се опорављали од неколико врста операција било потребно мање лијекова против болова и да су имали краћи боравак у болници од људи који нису гледали у зеленило током периода опоравка.

Важно је напоменути да се већина истраживања фокусира на биљке и природне пејзаже у болничким окружењима, а не код куће.

Биљке могу повећати продуктивност

Студија из 2007. године показала је да су људи са више биљака у свом радном простору узимали мање боловања и били продуктивнији на послу.

Поглед на градски парк може да повећа жељу за радом, мада и зелене биљке у саксији такође имају такав ефекат на људе.

Биљке могу да побољшају квалитет ваздуха у затвореном простору. Тако биљке које чисте ваздух упијајући загађиваче користимо у фиторемедијацији.

Научна подршка фиторемедијацији почела је Насином студијом спроведеном 1980-их година.

Истраживачи су тада тражили начине да побољшају квалитет ваздуха у затвореној свемирској летелици, и закључили су да коријење и тло собних биљака значајно смањују испарљива органска једињења.

Савјет стручњака је да треба изабрати врсте биљака које су безбхедне за кућне љубимце и дјецу, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана