Знате ли зашто је палента најздравији оброк на свијету?

GS
Foto: Arhiva

Палента или качамак је јело које је настало у сјеверној Италији. Народни назив паленте је качамак и од давнина сматрала се сеоским јелом.

Веома здрава и укусна, палента се и припрема веома лако и може се конзумирати на разне начине у комбинацији са различитим намирницама, пише Cajeviza.com.

То је оброк који је направљен од белог или жутог кукурузног гриза. Кукурузно брашно или гриз имају веома позитиван утицај на целокупно здравље човјека. Најважнија ствар код овог јела је чињеница да палента не садржи глутен и може је конзумирати свако без обзира на старост.

Идеална је за мале бебе, за људе који воде рачуна о својим килограмима или пак за оне који имају проблема са пробавним системом

Састав паленте и њене здравствене предности

Овај оброк садржи довољно минерала, нутритијената и витамина колико је телу потребно да би нормално функционисало. Палента има велики учинак на спречавање разних болести, као и на све укупно здравље човека. Она у свом саставу има природне масти тј. каритеноиде и управо те здраве масноће заслужне су за палентине моћи које поспешују бољи и квалитетнији рад црева. Палента је одлична у отклањању вишка килограма, јер такође утиче и на добро и здраво варење хране.

Кукуруз је заслужан за све добробити овог укусног јела. Одмах иза пшенице и пиринча, кукуруз важи за најважнију житарицу на свету. То је једна од најбољих намирница која људски организам испуњава дуготрајном добром енегријом.

Кукурузно брашно садржи велики низ хранљивих супстанци. То брашно је велики извор фолата, витамина Б6, К и Е, пантотенске киселине, тијамина, рибофлавина и нијацина. Такође може се похвалити са великим садржајем фосфора, магнезијума, цинка, калијума, бакра, селена и мангана.

Захваљујући баш кукурузу који садржи палента има веома мали број калорија у себи, те је због тога идеалан оброк за мршављење. Она је једна од најбољих и најефикаснијих намирница које се препоручују када су дијете у питању.

100 г паленте садржи око 380 калорија. Она у свом саставу има само природне материја тако да су и нејни угљени хидрати и липиди позитивни за људски организам. Палента је одличан избор за бебе и децу.

Здрав оброк који ће они обожавати поготову ако се искомбинује са јогуртом или неким поврћем који малишани воле. Још један од разлога што је овај оброк идеалан за дјецу је то што палента спречава нагли пад имунитета.

Смањује холестерол захваљујући добрим мастима које садржи, као и влакнима и комплексим угљеним хидратима. Самим тим из тих разлога, палента ће спријечити и појављивање вишка килограма. Конзумирање овог здравог оброка доноси и корист када је срчано и циркуларно здравље човјека у питању.

Постоји разлика између домаће и куповне паленте.

Палента која се набавља у продавницама обогаћена је аскорбинском киселином тј витамином Ц и бета каротеном, те је самим тим нешто богатија када су витамин А и Ц у питању од домаће, а када је ријеч о калоријама, угљени хидрати и масти су сличне количине у саставу и домаће и куповне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана