У босиљку се крије права мала ризница минерала

Г.С. Фото: илустрација
У босиљку се крије права мала ризница минерала

Босиљак је зачин познат и цијењен на трпезама широм свијета. У медитеранским земљама то је један од неизоставних зачина, који чак доприноси препознатљивости њихове кухиње.

Међутим, многи не знају да је сјеме ове биљке још од давнина дио источњачке традиције. У Кини, Индији и другим азијским земљама, сјеме босиљка се користи као састојак многих оброка. Шта је то што ово сићушно, црно сјеме чини тако драгоцјеним? Темељнија истраживања која би научно доказала љековитост сјемена босиљка још увијек нису спроведена, али поједине студије су потврдиле његове бројне користи за организам:

Извор минерала

Сјеме босиљка је одличан извор минерала, прије свега калција, магнезија и жељеза. Управо ти минерали заслужни су за здравље и квалитет костију и мишића, као и за производњу црвених крвних зрнаца. Многи људи путем исхране не уносе у организам довољну количину калција и магнезија, па додавање сјемена босиљка у јела која спремате помоћи ће да обезбиједите оптималну дневну количину тих важних минерала. За оне који не једу месо, сјеменке босиљка могу бити и један од главних извора жељеза.

Шта још садржи сјеме босиљка?

Сјеме босиљка садржи велику количину влакана, посебно оних растворљивих, укључујући пектин. Захваљујући томе, то сјеме добро је за наше варење и цјелокупан дигестивни систем, а његовим редовним уносом може се снизити и ниво шећера у крви (студија је обухватила особе с дијабетесом типа 2). Пектин снижава и ниво холестерола у крви, тако што спрјечава његову апсорпцију у цријевима.

Сјеменке босиљка, такође, богате су биљним једињењима, укључујуćи флавоноиде и друге полифеноле. Флавоноиди су антиоксиданси, што значи да штите ćелије од оштеćења које проузрокују слободни радикали – имају противупална и антиканцерогена својства.

Садржи омега-3 масне киселине

Само једна кашика сјеменки босиљка задовољиће дневну потребу организма за омега-3 масним киселинама које смањују ризик од појединих обољења (болести срца и дијабетеса типа 2).

Како се сјеменке босиљка користе и гдје их можете набавити?

С обзиром на то да их је сухе тешко жвакати, прије конзумације неопходно их је потопити у течност. Баш као и чија сјеме, и сјеме босиљка након потапања у води бубри и поприма желатинасту структуру. Једну кашику сјеменки прелијте са 250 мл воде. Оставите да се натапају 15 минута - када набубре, величина ће им се утростручити. Спољни дио сјеменке у облику гела постаће сив, док ће центар сјемена остати црн.

Захваљујући благом, неутралном укусу, сјеменке босиљка одлично се слажу како са слатким тако и са сланим јелима и пићима. Могу се додати у лимунаду, супу, јогурт, пудинг, салату, фрапе, овсену кашу, хљеб, коктеле…

Сјеменке босиљка потражите у продавницама азијских зачина и намирница. Опрез! Сјеме намијењено садњи није за јело, јер је вјероватно третирано пестицидима.

Још нешто! Због велике количине влакана, сјеме босиљка може довести до надимања, тако да га у свој јеловник укључите постепено. На тај начин, дигестивни систем ће му се полако прилагодити. С обзиром на то да обилује витамином К, сјеме босиљка може се одразити на дјелотворност појединих лијекова. Због тога, прије него што започнете с редовним конзумирањем ових здравих црних сјеменки, поразговарајте са својим љекаром.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана