Ове дијеталне намирнице су ипак нездраве

GS
Foto: Getty

Помама са мало масти из 1980-их и 1990-их је можда била добронамјерна, али ако питате данашње здравствене раднике, вјероватно је направила више штете него користи.

Иако је идеја била да би смањење масти смањило калорије и самим тим подстакло губитак тежине, сада знамо да нису све масти створене једнаке.

Неке, попут омега-3 масних киселина и мононезасићених масти, имају огромне здравствене предности попут смањења упале и промицања здравља срца. Чак је и здравствени профил засићених масти далеко сложенији него што смо некада вјеровали.

Често, уклањањем природне масти, произвођачи хране морају је заменити другим, не тако здравим замјенама, емулгаторима и другим састојцима који не додају храњиве ствари.

Прије него што узмете лагану или дијеталну храну с полице, погледајте ову листу немасних намирница које нису толико здраве као што мислите.

Немасни кикирики путер

Не плашите се масти у путеру од кикирикија. Према Харвард Хеалтх-у , пуномасни путер од кикирикија има исту размјеру засићених и незасићених масти као и маслиново уље, једна од намирница које су најздравије за срце. У ствари, Харвард извјештава да су многе студије показале да људи који редовно једу путер од кикирикија имају мањи ризик од срчаних болести и дијабетеса типа 2 од оних који га ријетко укључују.

Мајонез

Традиционални мајонез добија своје препознатљиво богатство од жуманаца, који садрже око 5 грама масти сваки. Па како направити намаз за сендвиче без њих? Одговор није лијеп. Мајонез са мало масти често додаје згушњиваче, као што је модификовани скроб за храну, и ослања се на сојино уље, а не на јаја, ради глаткоће. Иако ови састојци нису опасни, не нуде исхрану правих жуманаца, који садрже витамине попут А, Б12 и Д, плус антиоксиданте попут лутеина, зеаксантина и селена.

Маргарин

Постоји добар разлог зашто је маргарин пао у популарности од својих славних дана 1970-их. Према Харвард Хеалтху, никада није било добрих доказа да употреба маргарина умјесто путера смањује шансе за срчани удар или развој срчаних болести. Неки маргарини могу имати мање масти од правог путера, али оба су високо калорична, тако да су оба храна за умјерено коришћење.

Немасне грицкалице

Иако немасни чипс или переце могу понудити мање калорија него њихове пуномасне верзије, једна ствар се не мијења: ова храна је и даље обично високо обрађена. Да бисте били паметни и здрави, погледајте етикете да видите шта добијате. Мало масти или не, дугачка листа састојака је знак да хрскава посластица не побољшава ваше здравље.

Енергетске плочице

Енергетске плочице имају такозвани „здравствени ореол“, што олакшава вјеровање да су саме по себи хранљиве. Али то није увијек случај. Енергетске плочице са ниским удјелом масти могу бити ултра-обрађене и упаковане „фанки“ састојцима, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана