Овај зачин природно заслађује кафу

GS
Foto: Freepik

Желите ли јутарњу кафу учинити још здравијом за срце, додајте у њу нешто цимета у праху.

Неке студије су показале да цимет може снизити ниво шећера у крви код особа с дијабетесом типа 2, али и висок ниво колестерола и триглицерида.

У часопису "Critical reviews in Foof and Nutrition" из 2010. године објављено је како цимет има антибактеријска, антиоксидативна, антиканцерогена, хипогликемијска и протуупална својства.

Он јача имунитет и штити од кардиоваскуларних болести.

За јело и бесмртност

Цимет је потентан зачин који се користио за здравље и јело хиљадама година. У кинеским записима спомиње се већ у 3. Миленијуму прије Христа, а одатле се проширио до Месопотамије и Леванта.

Грци су га сматрали лијеком. За старе Египћане био је статусни симбол – користили су га за израду парфема, али и балзамирање тијела. О њему је писано и у Библији, у псалмима, али и Пјесми над пјесмама.

Данас се конзумира у низу различитих јела и пића - од колача и пита до куваног вина. Овај ароматичан и топао зачин није сладак, али појачава осјећај слаткоће других састојака.

Зашто је добро ставити цимет у кафу?

Цимет даје било којем пићу или јелу прекрасну арому те слаткасти окус без додавања грама шећера. Баш зато љекари препоручују да га додате у свој омиљени јутарњи додатак умјесто шећера или неких других умјетних заслађивача.

Шећер и умјетни заслађивачи, наиме, могу негативно утицати на здравље јер садрже твари које могу повећати упале у тијелу.

Ипак, немојте претјеривати с циметом. У шољицу кафе довољно је ставити око четвртине чајне кашике цимета у праху – по могућности оног цејлонског, а у једном дану пожељно је конзумирати око пола чајне кашике овог мирисног зачина.

Нисте љубитељ цимета?

Љекари препоручују и додавање незаслађеног какаа у свој јутарњи напитак. И какао је повезан с одржавањем здравих нивоа крвног притиска и холестерола, поврх свега садржи и неке важне нутријенте за имунитет и тијело попут цинка, жељеза и магнезијума, преноси Пункуфер.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана