Опрезно с пилетином: Ево када је никако не смијете јести

Г.С.
Опрезно с пилетином: Ево када је никако не смијете јести

Пилетина је у многим домаћинствима најчешће конзумирана намирница, усљед чега се неријетко похрањује у фрижидере и замрзиваче.

Међутим, вриједи припазити на рок који је прихватљив за поједини начин похране те никако не јести пилеће месо након препорученог периода и уз показатеље појаве бактерија.

Зараза салмонелом

Пилетина је намирница која је укусна, здрава и богата бјеланчевинама, но долази и с великим ризиком од бактеријске контаминације и заразе салмонелом. Њена похрана и припрема кључни су у превенцији добивања заразе, а многи се питају колико дуго је сигурно држати је похрањену у фрижидеру те како знати да више није сигурна за јело.

Колико дуго пилетина смије стајати у фрижидеру

Према напуцима и истраживањима из САД, пилетину никако не смијете јести ако је била похрањена сирова у фрижидеру дуже од 24-48 сати (исто се односи на сву перад).

С друге стране, термички обрађена пилетина у фрижидеру може стајати између три и четири дана.

Похраном на температуру око 4°Ц смањује се ризик од бактеријских инфекција јер хладноћа успорава њихов развој. Исто тако, рачунајте како је сирово месо најбоље похранити у затворену посуду како бисте спријечили да њихови сокови исцуре по фрижидеру и контаминирају другу храну те спријечили дотицај са зраком.

Ако желите одржати дуговјечност свјежег пилећег меса, препорука је да га замрзнете.

Како знати је ли пилетина покварена

У сваком случају, увијек је важно провјерити свјежину меса, а то можете учинити на сљедећи начин:

Провјерите рок: пилетина којој је прошао препоручени рок употребе, било да је припремљена или сирова, врло вјероватно више није погодна за јело.

Промјене у боји: ако примијетите појаву зелено-сиве нијансе, никако немојте јести пилетину јер то значи почетак појаве плијесни.

Мирис: Када се почне кварити, пилеће месо добива неугодан мирис налик амонијаку. Рачунајте да маринирање и додавање зачина може заварати!

Текстура: Пилетина која је на додир слузава, дефинитивно је покварена. Испирање неће помоћи уништити бактерије те ово месо никако немојте јести.

Стручњаци напомињу како је унапријед припремљену пилетину важно добро подгријати те да се врло битно придржавати ових упута јер конзумирање поквареног пилећег меса долази с ризиком од повишене температуре, повраћања, прољева, дехидрације и заразе салмонелом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана