Ни случајно је не купујте туњевину ако ово прочитате на конзерви

ГС
Foto: X.com

Вријеме је поста, а риба из конзерве је савршено рјешење да употпуните оброк. Ипак, уколико сте се питали колико је такав оброк здрав и да ли је у овом случају бољи избор туњевине или сардина, ево одговора за вас.

Туњевина у себи садржи малу количину живе, а сви знамо да је жива невјерованто отровна и опасна по људски живот. На срећу, рибе у себи садрже мале количине овог метала.

Проблем настаје када људи почну да уносе превелику количину туњевине. Дакле, ако превише конзумирате туњевину постоји шанса да се отрујете живом и на тај начин угрозите себи живот. Наравно унос туњевине мора да буде огроман како би дошло до оваквог тровања.

Жива је један од најзаступљенијих токсина у рибљим продуктима и изузетно је штетна за све, потогово за жене које планирају трудноћу, труднице и дјецу. Дозвољен максимални унос живе је 1.6 микрограма по килограму телесне масе и то недјељно!

Џенифер Фиски, дијететичарка из Даласа, објаснила је какву конзерву рибе никада не би требало купити.

Она је подвукла три слова која не би смјела да се нађу на конзерви, односно савјетовала да потражите конзерве на којима је јасно назначено да не садрже „БПА“.

„Супстанца бисфенол А (БПА) везује се за масти, па тражите туњевину или сардине на којима пише да не садрже ту хемикалију. Ако имате могућност, купујте рибу у тегли, а не конзерви“, рекла је она.

Бисфенол А је супстанца о којој се много прича посљедњих двадесетак година. Унијета у прекомјерним количинама, може да поремети баланс хормона због чега је у неким производима, као што су флашице за бебе, забрањена.

Закључак је да конзервирана туњевина у малим количинама није опасна, међутим ако волите да једете рибу и ограничени сте на оне из конзерве, ипак се опредијелите за сардину, преноси Крстарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана