Највеће грешке које можете направити док фарбате јаја

ГС
Foto: Илустрација

Најискусније домаћице које имају своје провјерене технике за фарбање јаја откриле су које су то најчешће грешке које могу умањити љепоту ускршњих јаја.

Било да фарбате јаја природним техникама у луковини, са зачинима, или користите куповне боје, уз сав ваш труд, резултат може изостати. Према томе држите се ових правила и нећете имати тих проблема, већ ћете добити најљепша ускршња јаја која ће вам можда бити и жао да полупате.

Претамна јаја

Прва грешка коју људи често направе односи се на саму куповину јаја. Наиме не смијете купити претамна јаја. Ако желите свјетлије и израженије боје купујте бијела јаја или користите трик са сирћетом да их избијелите.

Пуцање јаја

Ако убаците хладно јаје у врућу воду, готово је сигурно да ће љуска пући и да ћете имати мање јаја него што сте планирали! Уколико је у питању мања пукотина, можда можете да замаскирате то при декорацији, али у случају већих обично морамо да бацимо јаје.

Боја се слабо примила

Пратећи упутства на кесицама с бојом или савјете за бојење на природни начин понекад резултат зна да буде поражавајући. Јаја нису попримила јарке боје, него изгледају као да имају лагани премаз.

Рјешење је - не придржавати се стриктно упутства. Што више праха размутите у води, то ће боја бити интензивнија. Најбоље да буде као паста у коју ћете умочити јаја и оставити неко вријеме да стоји.

Користите свјежа јаја

Пошто се ускршња јаја обично тврдо кувају и боје, најбоље је користити старија. Свјежа јаја се тешко љуште послије фарбања, што може да буде прилично напорно. Купите јаја најмање недјељу дана пре фарбања и чувајте их у кутији у фрижидеру.

Неуједначена боја јаја

Понекад након вађења јаја из обојене воде покаже се да је боја на једном дијелу јаја боље примила него на другом. И иако их увијек можете намјестити да лијепа страна буде видљива, ову грешку можете избјећи једноставним прањем јаја након кувања. Зашто? Јаја нису увијек савршено чиста и на њима се зна наћи ситна прљавштина и наслаге. На тим мјестима љуска ће попримити другачију боју, пише Магазин Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана