Како најбрже одмрзнути пилетину: Ево да ли смије да се ставља у воду и како да спријечите тровање

GS
Foto: X.com

Важно је одмрзнути месо тако да се не поквари и не доведе до тровања. Дијетолог открива најбољи начин.

Најчешћа грешка коју многе домаћице праве при одмрзавању меса јесте да је оставе на радној плочи сатима или потопе у топлу воду. Оба метода могу довести до ризика од тровања хране. Док се смрзнуто средиште још одлеђује, делови пилетине који су ближе површини вјероватно су већ одмрзнути и постоји већа вјероватноћа да се у њима развију штетне бактерије.

Како да брзо одмрзнете пилетину

Дијетолог каже да овај начин користи само када је то неопходно. Оставите пилетину у затвореној амбалажи (оригиналном паковању) или у непропусној пластичној кеси. Тиме се спречава да бактерије из околине или воде уђу у месо. Затим је потопите у хладну воду коју је потребно мењати сваких 30 минута.

Да ли можете да кувате смрзнуту пилетину?

Смрзнута пилетина се припрема дупло дуже, а дијетолози се слажу да је потпуно безбједно да се припрема и без одлеђивања.

Најбољи начин за одмрзавање

Сви кувари и стручњаци слажу се око једног: пилетину из замрзивача пренесите у фрижидер и пустите да се природним путем одмрзне током 24 сата. Ово је најсигурнији, али и најлакши начин јер не морате да бринете о потенцијалним ризицима. Дијетолог и кулинарска блогерка Еби Шарп је за магазин „Селф“ рекла како више воли овај метод јер "захтева најмање муке, а пилеће месо се не натопи водом." Једина мана је та што морате размишљати унапријед и испланирати ручак бар један дан раније, преноси Најжена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана