Како да вам зелена салата остане свјежа и хрскава и до шест недјеља након куповине

ГС
Foto: Илустрација

Како се годишња доба промијенило и вријеме постало топлије, многи од нас су прешли са крепких зимских јела на укусне и свјеже салате. А основа сваке добре салате је - зелена салата.

Међутим, већина нас, од тренутка када купи салату, налази се у трци са временом да је потроши прије него што се опусти и поквари, јер има изузетно кратак рок трајања.

Ипак, према мишљењу стручњака за складиштење хране, како преноси "Мирор", постоји начин на који можете да се осигурате да ће ваша салата да траје недјељама, а не данима. Све што треба да урадите је да је правилно спремите да стоји у фрижидеру.

- Чини се да, када купите велику количину зелене салате у продавници, барем једна главица је осуђена на смрт прије него што добијете прилику да је искористите - примјећује Ејми Крос, која учи људе да уштеде новац на куповини хране.

Како савјетује стручњак, да бисте својој зеленој салати дали најбоље шансе да преживи до шест недјеља, прво треба да потопите листове у раствор воде са малом количином бијелог сирћета, јер то помаже у уклањању бактерија и прљавштине из зелениша, преноси Она.

Најбољи начин да то урадите је да исјечете крај зелене салате и добро оперете поврће под текућом славином, прије него што га потопите у посуду напуњену водом и око 60 милилитара сирћета. Ваша зелена салата треба да се натопи у овој мјешавини око два минута.

Затим извадите листове и поново их исперите под водом како бисте уклонили сву прљавштину која још може бити на поврћу.

Влага је даље велики фактор у брзом кварењу зелене салате, тако да би сљедећи корак требало да буде да се уверите да су вам листови потпуно суви прије него што их одложите. Најбоље би било да користите машину за сушење салате или једноставно ставите листове на папирни пешкир на неколико сати.

Када се зелена салата потпуно осуши, чувајте је у стакленој посуди. Стакло је отпорније на температурне промјене од пластике, што помаже да храна остане свјежија. Обавезно ставите папирни пешкир или крпу у посуду, што ће вам помоћи да прикупите вишак влаге - и ваша зелена салата би требало да траје до шест недјеља.

- У просјеку сам користила стаклену посуду шест недјеља када сам тестирала ово. Можете и да је ставите у кесу са патентним затварачем са комадом папирног убруса, али неће трајати толико дуго. Једно је сигурно, додатни труд се исплати јер ћете бити сигурни да увијек имате свјежу зелену салату кад је пожелите - додаје Ејми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана