Хуго, љетни коктел с мало алкохола

ГС
Foto: Илустрација

Коктели су одличан повод за дружење, а освјежавајући и лаган коктел хуго, идеално пиће за вруће љетне дане и ноћи, 2005. године креирао је бармен Роланд Грубер на сјеверу Италије у Јужном Тиролу.

Коктел од пјенушавог вина просека, сирупа од зове и газиране воде с додатком лимуна или лимете те листићима менте због сличних састојака подсјећа на кубански класик мохито, један од најпопуларнијих љетних коктела.

Просеко можете замијенити и лаганим питким винима попут малвазије и шардонеа. Хуго у конкуренцији љетних коктела побјеђује многе омиљене мјешанце због неколико једноставних разлога - јефтин је, припрема се у неколико секунди и пружа невјероватно освјежење.

РЕЦЕПТ

САСТОЈЦИ:

двије кашике сирупа од зове

1,5 dl пјенушавог вина просека (замјена малвазија и шардоне)

неколико коцкица леда

1 dl газиране воде

неколико листића менте

лимун или лимета

ПРИПРЕМА:

У чашу за вино сипајте сируп од зове, пјенушаво вино које сте изабрали и лед. Сипајте и газирану воду скоро до врха чаше, те убаците и неколико кришки лимуна или лимете, по жељи исциједите мало сока ових цитрусних биљки те украсите листићима менте. Сламком добро промијешајте и уживајте у укусу.

НАЗИВ

Коктел је алкохолно пиће и у оригиналу је микс јаких алкохолних пића, шећера, воде и горких пића. У преводу с енглеског језика значи "пијетлов реп", а називу су претходиле борбе пијетлова у Сједињеним Америчким Државама. Прича каже да је по завршетку борбе пијетлова побједник приређивао здравицу, коју би плаћао власник пијетла губитника. Пиће које се при томе служило је било састављено од онолико врста колико је реп пијетла губитника имао боја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана