Hugo, ljetni koktel s malo alkohola

GS
Foto: Ilustracija

Kokteli su odličan povod za druženje, a osvježavajući i lagan koktel hugo, idealno piće za vruće ljetne dane i noći, 2005. godine kreirao je barmen Roland Gruber na sjeveru Italije u Južnom Tirolu.

Koktel od pjenušavog vina proseka, sirupa od zove i gazirane vode s dodatkom limuna ili limete te listićima mente zbog sličnih sastojaka podsjeća na kubanski klasik mohito, jedan od najpopularnijih ljetnih koktela.

Proseko možete zamijeniti i laganim pitkim vinima poput malvazije i šardonea. Hugo u konkurenciji ljetnih koktela pobjeđuje mnoge omiljene mješance zbog nekoliko jednostavnih razloga - jeftin je, priprema se u nekoliko sekundi i pruža nevjerovatno osvježenje.

RECEPT

SASTOJCI:

dvije kašike sirupa od zove

1,5 dl pjenušavog vina proseka (zamjena malvazija i šardone)

nekoliko kockica leda

1 dl gazirane vode

nekoliko listića mente

limun ili limeta

PRIPREMA:

U čašu za vino sipajte sirup od zove, pjenušavo vino koje ste izabrali i led. Sipajte i gaziranu vodu skoro do vrha čaše, te ubacite i nekoliko kriški limuna ili limete, po želji iscijedite malo soka ovih citrusnih biljki te ukrasite listićima mente. Slamkom dobro promiješajte i uživajte u ukusu.

NAZIV

Koktel je alkoholno piće i u originalu je miks jakih alkoholnih pića, šećera, vode i gorkih pića. U prevodu s engleskog jezika znači "pijetlov rep", a nazivu su prethodile borbe pijetlova u Sjedinjenim Američkim Državama. Priča kaže da je po završetku borbe pijetlova pobjednik priređivao zdravicu, koju bi plaćao vlasnik pijetla gubitnika. Piće koje se pri tome služilo je bilo sastavljeno od onoliko vrsta koliko je rep pijetla gubitnika imao boja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana