Ево када је најгоре вријеме да поједете јабуку

GS
Foto: Shutterstock

Познато је да су јабуке једна од најздравијих врста воћа коју можемо да додамо свакодневној исхрани. Оно што већина људи не зна јесте да постоји одређено вријеме када јабука постаје контрапродуктивна за тијело.

Јабуке су богате дијеталним влакнима која вам помажу да дуже останете сити и спречавају да се преједате. Такође вам помажу да одржите здрав систем за варење.

Богате су антиоксидансима, који вам помажу да спријечите болести као што су рак и дијабетес.

Јабуке су богате витамином Ц, који је одличан за ваш имуни систем и спречава прехладу и грип.

Богате су калијумом, који вам помаже да останете хидрирани и пуни енергије током дужег времена, преноси РТЦГ.

Богате су витамином А и витамином Б6.

Јабука је суперздрава опција за нискокалоричну ужину.

Када је најгоре вријеме да поједете јабуку?

Најгоре вријеме за једење јабука је ноћу, када се ваш метаболизам успорава и тијело улази у фазу одмора. Када се то догоди, ваше тијело не може да разгради хранљиве материје у јабуци и на крају их избацује.

Зашто је јутро најбоље вријеме?

Када једете јабуке ујутру, помажете свом тијелу на много начина. С једне стране, смањујете ризик од дијабетеса, срчаних болести и гојазности. С друге стране, такође можете одржавати здраву тежину, а истовремено повећати своје шансе да останете активни током дана.

Поред тога, њихов висок садржај влакана доприноси правилном функционисању дигестивног система, због чега ћете се осећати ситима до сљедећег оброка.

На шта још треба да пазите?

Ако се придржавамо општег правила да је јутро најбоље вријеме за јабуке, а вече најгоре, онда можемо закључити да је и друго доба дана лоше за једење омиљеног воћа. А истина је да још увијек постоји тренутак у дану када треба избјегавати да једете јабуке. Дакле, такође имајте на уму да ако поједете јабуку након тренинга, ваше тијело неће разградити своје хранљиве материје. То је зато што су тијелу потребни протеини за поправку мишића и угљени хидрати за енергију.

Оно што ће се заправо догодити јесте да ће тијело разградити своје шећере, пуштајући их у крвоток, гд‌је ће се претворити у глукозу. Није најбоље јести јабуке послије вјежбања, када су вашем тијелу потребни протеини и угљени хидрати за ефикасан опоравак.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана