Ђумбир је изузетно здрав, али може бити опасан за особe са овим проблемом

Г.С.
Ђумбир је изузетно здрав, али може бити опасан за особe са овим проблемом

Ђумбир садржи мноштво оштрих, био и фармаколошки активних етеричних уља и супстанци, укључујући добро познати гингерол, који је одговоран за његову љуту и ​​зачињену ноту.

За већину људи, конзумирање ђумбира у нормалним количинама је безбједно и може имати користи за здравље на више начина, у смислу варења и имунолошке одбране. Због тога се чај од ђумбира често назива средством за јачање здравља.

Врло је једноставно, и у овом случају важи правили да једете и пијете само оно што волите и прије свега оно што добро подносите, односно, лако варите без гастроинтестиналних проблема, преноси Б92.

У основи, принцип биолошки најприроднијег облика исхране важи за нас људе: једите само када осјећате праву, физичку глад и само оно што заиста желите, оно што заиста волите и што можете добро да толеришете. Једите док не будете задовољни и док се не осјећате добро. Једина ствар која је тако лака, тако добра и тако здрава је интуитивна исхрана.

Одговор је такође лак. Свако ко сматра да је ђумбир превише зачињен, не воли ђумбир, а онда добије крчање у стомаку и сметње у варењу, треба да избјегава ову биљку. Поред тога, генерално се препоручује да људи са одређеним здравственим проблемима или у посебним ситуацијама избегавају ђумбир. Ово укључује:

Неки људи могу бити осјетљиви на ђумбир те због истог могу имати проблеме са стомаком, попут иритације стомака.

Ђумбир може утицати на згрушавање крви, тако да људи који узимају лијекове за разређивање крви или који имају поремећаје згрушавања крви треба да избјегавају ђумбир у великим количинама или да се консултују са својим лекаром.

Пошто ђумбир може утицати на згрушавање крви, препоручује се избјегавање конзумирања ђумбира пре заказане операције како би се смањио ризик од крварења.

Док се умјерена конзумација ђумбира током трудноће обично сматра безбједном и може помоћи код јутарње мучнине, труднице би ипак требало да се консултују са својим љекаром прије конзумирања великих количина, јер у неким случајевима то може довести до превременог порођаја или повећаног ризика од крварења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана