Први албум бенда “Аеросмит” слави пола вијека: Бучни почетак велике рок приче

 Бранислав Предојевић
Први албум бенда “Аеросмит” слави пола вијека: Бучни почетак велике рок приче

БОСТОН - Први албум бенда “Аеросмит”, назван именом групе, оригинално објављен почеком јануара 1973. слави пола вијека и дискографски почетак једног од највећих америчких рок бендова у историји.

Окупљени почетком 70-их у Бостону, бенд је у доба његовог изласка имао иза себе три године клупских свирки на трагу звука бендова британске инвазије попут “Ролингстонса” и “Јардбирдса”, уз велику жељу, по ријечима гитаристе Џоа Перија, да изгледају и звуче као рок бенд који ће продати милион плоча. Било је потребно неколико година да постигну тај циљ, али пјесма “Дреам Он” и остатак овог албума започели су путању која ће их тамо одвести.

Петорка у саставу Стивен Тејлор, Џо Пери, Брад Витфорд, Том Хамилтон и Џои Крамер сталним концертима довела је свој звук у форму прије него што су потписали уговор са “Колумбија рекордс”. Група је снимила свој деби албум у студију “Интермедија” у Бостону са продуцентом Адријаном Барбером, али продукција је била оскудна и бучна (двије гитаре, бас, бубањ, пјевач, а повремено и клавир), али најупечатљивија карактеристика албума је та колико је другачије Тејлор звучао у односу на албуме који су услиједили.

 У својој аутобиографији Тејлор је први улазак у студио описао као катастрофу.

- Били смо толико нервозни да смо се дословно смрзли када се упалило црвено свјетло за снимање. Промијенио сам свој глас у глас жапца Кермита да звучим више као блуз пјевач. Био сам несигуран, али нико ми није рекао да то не радим - рекао је Тејлор.

У својој аутобиографији “Rocks” гитариста Пери био је још критичнији према Барберу и његовом раду са бендом.

- Наш продуцент је био практично бескористан. Имао је мало доприноса и није схватао како ми звучимо. Када сам чуо снимке, стално сам размишљао да смо бољи од тога и да је требало да звучимо боље - навео је Пери.

Иако је први ЛП стигао само до 166. мјеста на “Билбордовој” листи, његова најнеобичнија нумера, неуобичајено мелодичан и бомбастичан други сингл “Dream On” - попела се на 59. мјесто на националном нивоу и постала број 1 у њиховом родном граду Бостону. Међутим, ако оставимо на страну ову баладу, која ће постати један од заштитних знакова групе, албум је био крцат са оштријим и бучнијим нумерама попут “Somebody”, “Write Me Letter” и “Movin Out”, које су поставиле основни хард рок нацрт заснован на блузу, а који ће бенд континуирано истраживати и усавршавати годинама. Албум је садржавао и њихову култну ствар “Mama Kin” те обраду нумере “Walking The Dog”, соул пјевача Руфуса Томаса.

Албум је на крају достигао златни статус, продат је у два милиона примјерака и добио је двоструко платинасти сертификат након што је бенд постигао успјех.

Каријера

“Аеросмит” данас важи за најуспјешнији амерички хард рок бенд свих времена, који је продао више од 150 милиона плоча широм свијета. Имали су двадесет и један хит на Топ 40 хит “Билбордовој” листи, освојили су четири “Греми” награде  и десет “МТВ видео” награда. Уврштени су у “Кућу славних рокенрола” 2001. године и рангирани су на 30. мјесто на листи 100 највећих амерички умјетника свих времена магазина “Ролингстон”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана