Prvi album benda “Aerosmit” slavi pola vijeka: Bučni početak velike rok priče

 Branislav Predojević
Prvi album benda “Aerosmit” slavi pola vijeka: Bučni početak velike rok priče

BOSTON - Prvi album benda “Aerosmit”, nazvan imenom grupe, originalno objavljen počekom januara 1973. slavi pola vijeka i diskografski početak jednog od najvećih američkih rok bendova u istoriji.

Okupljeni početkom 70-ih u Bostonu, bend je u doba njegovog izlaska imao iza sebe tri godine klupskih svirki na tragu zvuka bendova britanske invazije poput “Rolingstonsa” i “Jardbirdsa”, uz veliku želju, po riječima gitariste Džoa Perija, da izgledaju i zvuče kao rok bend koji će prodati milion ploča. Bilo je potrebno nekoliko godina da postignu taj cilj, ali pjesma “Dream On” i ostatak ovog albuma započeli su putanju koja će ih tamo odvesti.

Petorka u sastavu Stiven Tejlor, Džo Peri, Brad Vitford, Tom Hamilton i Džoi Kramer stalnim koncertima dovela je svoj zvuk u formu prije nego što su potpisali ugovor sa “Kolumbija rekords”. Grupa je snimila svoj debi album u studiju “Intermedija” u Bostonu sa producentom Adrijanom Barberom, ali produkcija je bila oskudna i bučna (dvije gitare, bas, bubanj, pjevač, a povremeno i klavir), ali najupečatljivija karakteristika albuma je ta koliko je drugačije Tejlor zvučao u odnosu na albume koji su uslijedili.

 U svojoj autobiografiji Tejlor je prvi ulazak u studio opisao kao katastrofu.

- Bili smo toliko nervozni da smo se doslovno smrzli kada se upalilo crveno svjetlo za snimanje. Promijenio sam svoj glas u glas žapca Kermita da zvučim više kao bluz pjevač. Bio sam nesiguran, ali niko mi nije rekao da to ne radim - rekao je Tejlor.

U svojoj autobiografiji “Rocks” gitarista Peri bio je još kritičniji prema Barberu i njegovom radu sa bendom.

- Naš producent je bio praktično beskoristan. Imao je malo doprinosa i nije shvatao kako mi zvučimo. Kada sam čuo snimke, stalno sam razmišljao da smo bolji od toga i da je trebalo da zvučimo bolje - naveo je Peri.

Iako je prvi LP stigao samo do 166. mjesta na “Bilbordovoj” listi, njegova najneobičnija numera, neuobičajeno melodičan i bombastičan drugi singl “Dream On” - popela se na 59. mjesto na nacionalnom nivou i postala broj 1 u njihovom rodnom gradu Bostonu. Međutim, ako ostavimo na stranu ovu baladu, koja će postati jedan od zaštitnih znakova grupe, album je bio krcat sa oštrijim i bučnijim numerama poput “Somebody”, “Write Me Letter” i “Movin Out”, koje su postavile osnovni hard rok nacrt zasnovan na bluzu, a koji će bend kontinuirano istraživati i usavršavati godinama. Album je sadržavao i njihovu kultnu stvar “Mama Kin” te obradu numere “Walking The Dog”, soul pjevača Rufusa Tomasa.

Album je na kraju dostigao zlatni status, prodat je u dva miliona primjeraka i dobio je dvostruko platinasti sertifikat nakon što je bend postigao uspjeh.

Karijera

“Aerosmit” danas važi za najuspješniji američki hard rok bend svih vremena, koji je prodao više od 150 miliona ploča širom svijeta. Imali su dvadeset i jedan hit na Top 40 hit “Bilbordovoj” listi, osvojili su četiri “Gremi” nagrade  i deset “MTV video” nagrada. Uvršteni su u “Kuću slavnih rokenrola” 2001. godine i rangirani su na 30. mjesto na listi 100 najvećih američki umjetnika svih vremena magazina “Rolingston”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana