Дино Шаран, фронтмен састава "Лету штуке" за "Глас Српске": Умјетник истовремено и хроничар и критичар времена

Миланка Митрић
Дино Шаран, фронтмен састава "Лету штуке" за "Глас Српске": Умјетник истовремено и хроничар и критичар времена

Капитализам је рањена звијер која својим падом неће отићи у сопствени опозит, већ ће се вратити на фабричка подешавања. Е, ту се онда ради о феудализму којег већ имамо овдје. Деведесетих су мислили да знају шта хоће, а добили смо ово.

Испричао је ово у разговору за "Глас Српске" фронтмен састава "Лету штуке" Дино Шаран. "Лету штуке" ће наступити у Клубу студената Бањалука 30. новембра, те бањалучкој публици представити и пјесме с новог албума "Топла вода".

- Материја је замијенила дух и заједништво, а добили смо националне и вјерске сегрегације као чуваре ратом стеченог капитала политичких интересних групација. И поред свега, данас је само мањини јасно да смо изманипулисани и озбиљно преварени. Већина се прилагођава и блеји за шаку долара. Нажалост.

ГЛАС: У Бањалуци ћете представити нови албум "Топла вода", објављен прошле године. Какав одјек мислите да је оставио на публику годину дана након објављивања?

ШАРАН: Колико видим, одјек је одличан. Имали смо дугу дискографску паузу, а потрудили смо се да га путем медија и друштвених мрежа максимално испромовишемо.

ГЛАС: Шта бисте могли да нам кажете о сарадњи са саставом "Дубиоза колектив"?

ШАРАН: Било је спонтано и забавно: имао сам пјесму на којој сам хтио баш звук "Дубиоза колектив". Брано Јакубовић је сложио урнебесан аранжман, а "Џамбо Агушеви оркестар" из Македоније одсвирали ту фамозну трубачку тему. Све је снимљено у студију "Дубиоза колектив" да би тај спој звучао аутентично.

ГЛАС: Колико по Вашем мишљењу музика треба да буде друштвено ангажована, а да то не пређе границе доброг укуса и саме умјетности?

ШАРАН: Не знам колико јер за то не постоји мјера. Не видим разлог зашто би друштвени ангажман угрозио саму умјетност. Умјетник је истовремено и хроничар и критичар времена у коме живи и дјелује. Граница доброг укуса се прије може прећи свјесним игнорисањем таквих тема. Лака забава је профитабилнија, а и склонија проклизавањима ван оквира доброг укуса. То је мој став.

ГЛАС: Шта може да нас спасе од нас самих?

ШАРАН: Ништа. Осим њих самих. Намјерно кажем "њих" јер се не желим сврставати у "нас". Ја ово никад нисам ни желио ни прихватио. Нити ћу. Свако одговара за себе.

ГЛАС: Што се наступа тиче, током свих ових година, шта Вам је постало драже - већи концерти или мањи наступи у затвореном простору?

ШАРАН: Нема везе гдје. Важно је да се свира пред публиком. Лично више волим интимније атмосфере.

ГЛАС: Шта публика у Бањалуци може да очекује од овог наступа у Клубу студената?

ШАРАН: Свираћемо и нове и старе пјесме и свирка ће бити одлична. Једва чекамо сусрет са Бањалучанкама и Бањалучанима.

ГЛАС: Шта бисте поручили свим сањарима данашњег времена?

ШАРАН: Сањајте, али и дјелујте. Снови јесу пут до креације, али без рада и промишљања су само снови.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана