Dino Šaran, frontmen sastava "Letu štuke" za "Glas Srpske": Umjetnik istovremeno i hroničar i kritičar vremena

Milanka Mitrić
Dino Šaran, frontmen sastava "Letu štuke" za "Glas Srpske": Umjetnik istovremeno i hroničar i kritičar vremena

Kapitalizam je ranjena zvijer koja svojim padom neće otići u sopstveni opozit, već će se vratiti na fabrička podešavanja. E, tu se onda radi o feudalizmu kojeg već imamo ovdje. Devedesetih su mislili da znaju šta hoće, a dobili smo ovo.

Ispričao je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" frontmen sastava "Letu štuke" Dino Šaran. "Letu štuke" će nastupiti u Klubu studenata Banjaluka 30. novembra, te banjalučkoj publici predstaviti i pjesme s novog albuma "Topla voda".

- Materija je zamijenila duh i zajedništvo, a dobili smo nacionalne i vjerske segregacije kao čuvare ratom stečenog kapitala političkih interesnih grupacija. I pored svega, danas je samo manjini jasno da smo izmanipulisani i ozbiljno prevareni. Većina se prilagođava i bleji za šaku dolara. Nažalost.

GLAS: U Banjaluci ćete predstaviti novi album "Topla voda", objavljen prošle godine. Kakav odjek mislite da je ostavio na publiku godinu dana nakon objavljivanja?

ŠARAN: Koliko vidim, odjek je odličan. Imali smo dugu diskografsku pauzu, a potrudili smo se da ga putem medija i društvenih mreža maksimalno ispromovišemo.

GLAS: Šta biste mogli da nam kažete o saradnji sa sastavom "Dubioza kolektiv"?

ŠARAN: Bilo je spontano i zabavno: imao sam pjesmu na kojoj sam htio baš zvuk "Dubioza kolektiv". Brano Jakubović je složio urnebesan aranžman, a "Džambo Aguševi orkestar" iz Makedonije odsvirali tu famoznu trubačku temu. Sve je snimljeno u studiju "Dubioza kolektiv" da bi taj spoj zvučao autentično.

GLAS: Koliko po Vašem mišljenju muzika treba da bude društveno angažovana, a da to ne pređe granice dobrog ukusa i same umjetnosti?

ŠARAN: Ne znam koliko jer za to ne postoji mjera. Ne vidim razlog zašto bi društveni angažman ugrozio samu umjetnost. Umjetnik je istovremeno i hroničar i kritičar vremena u kome živi i djeluje. Granica dobrog ukusa se prije može preći svjesnim ignorisanjem takvih tema. Laka zabava je profitabilnija, a i sklonija proklizavanjima van okvira dobrog ukusa. To je moj stav.

GLAS: Šta može da nas spase od nas samih?

ŠARAN: Ništa. Osim njih samih. Namjerno kažem "njih" jer se ne želim svrstavati u "nas". Ja ovo nikad nisam ni želio ni prihvatio. Niti ću. Svako odgovara za sebe.

GLAS: Što se nastupa tiče, tokom svih ovih godina, šta Vam je postalo draže - veći koncerti ili manji nastupi u zatvorenom prostoru?

ŠARAN: Nema veze gdje. Važno je da se svira pred publikom. Lično više volim intimnije atmosfere.

GLAS: Šta publika u Banjaluci može da očekuje od ovog nastupa u Klubu studenata?

ŠARAN: Sviraćemo i nove i stare pjesme i svirka će biti odlična. Jedva čekamo susret sa Banjalučankama i Banjalučanima.

GLAS: Šta biste poručili svim sanjarima današnjeg vremena?

ŠARAN: Sanjajte, ali i djelujte. Snovi jesu put do kreacije, ali bez rada i promišljanja su samo snovi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana