Зашто је ковчег у којем ће бити сахрањен принц Филип обложен оловом

Срна
Зашто је ковчег у којем ће бити сахрањен принц Филип обложен оловом

ЛОНДОН - Принц Филип, супруг краљице Елизабете Друге, биће сахрањен у суботу 17. априла, а због корона мјера, сахрани ће смјети да присуствује само 30 људи.

Служба ће бити одржана у капели Светог Ђорђа на имању Виндзор, а краљица ће морати да седи издвојено од осталих, са маском на лицу. Детаљи саме сахране још нису познати, једино што се зна јесте да ће сви морати да држе физичку дистанцу.

Медији преносе да ће принц Филип бити сахрањен у ковчегу од храстовине, који је обложен оловом и специјално за њега направљен прије више од 30 година.

Британски Метро пише да је обичај да чланови краљевске породице буду сахрањени у ковчегу обложеном оловом, јер би олово требало да помогне да се тијело сачува од пропадања.

Наиме, тијело у оваквом ковчегу може да се сачува до годину дана јер је херметички затворен и не може да продре влага. У вријеме када је за Филипа прављен ковчег, дизајниран је одговарајући сандук и за краљицу.

Треба напоменути да је ковчег принцезе Дајане тежио четврт тоне, управо због тога што је био обложен оловом.

Иначе, жеља принца Филипа је била да се око његове сахране “не прави помпа”. Краљица ће испунити његову жељу, а то је да ковчег са тијелом на посљедње почивалиште буде превезено “ровером” који је сам саставио.

Принц Филип преминуо је 9. априла у 99. години.

Због здравственог проблема био је примљен у болницу 16. фебруара, а пуштен је мјесец дана касније.

Бакингемска палата објавила је 16. марта да је принц Филип пуштен из болнице, и додала да је био “ведрог духа”. Посљедњих дана често је био затворен у својој соби, али у недјељама након пуштања из болнице прошлог мјесеца, био је мирнији и тиши.

Храну су му слали на послужавнику, али он је често имао мало апетита.

Промијениле су се и неке рутине, па је тако отказао јутарњи чај у 7:30 сати који му је собар доносио у собу, гдје су се, међу ријетким личним стварима које је увијек држао на видјелу - једна од његове супруге и друга од његове мајке.

Занимљиво је да је међу породичним фотографијама дјеце и унука које је увијек држао на канцеларијском столу у Виндзору била и једна од принца Чарлса и принцезе Дајане снимљена на дан њиховог вјенчања.

Оних дана када се осјећао довољно снажно да изађе из своје собе, облачио би кошуљу и џемпер, панталоне и сиполиране ципеле. Према ријечима упућених, Филип се још увијек облачио сам, барем донедавно.

Када су били топли дани, замолио би за столицу напољу, гдје би сједио на сунцу, са прекривачем на ногама. Често би дријемао. Кретао се отежано, па је користио штап. Повремено би дозволио да га гурају у инвалидским колицима, али особље је било опрезно када је то предлагало.

“Када би их видио у соби, викао би да му “склонимо ту пр****ту ствар из вида”, присјећа се помоћник.

Према писању “Даилy Маила”, принц Филип је имао једну амбицију - био је одлучан да не заврши свој живот у болници.

“Када се вратио у Виндзор, рекао је да се више не враћа у болницу”, додао је помоћник.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Виц дана
Виц дана
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана