Пчеле изболе полицајце на протесту пчелара у Чилеу

Танјуг
Пчеле изболе полицајце на протесту пчелара у Чилеу

САНТЈАГО ДЕ ЧИЛЕ - Четири пчелара приведена су у Чилеу након протеста у којима су позивали на подршку владе пчеларској индустрији.

Пчелари су одржали демонстрације испред предсједничке палате у главном граду Сантјагу, преноси британски ББЦ.

Међутим, седам полицајаца је задобило убоде док су покушавали да уклоне кошнице које су демонстранти поставили како би блокирали главну саобраћајницу.

Дуготрајна суша погодила је пчеларство у Чилеу, утичући на цвијеће и усјеве, изворе хране пчела.

Да би указали на своје проблеме, пчелари су испред палате поставили око 60 кошница са око 10.000 пчела и спријечили полицију да растјера демонстрације.

Један од демонстраната рекао је новинарима да је смрт пчелињих заједница погубна не само за њих, већ и за цијели свијет.

Демонстранти желе да се реформом владе подигне цијена меда или да обезбиједи субвенције произвођачима меда, преноси агенција Ројтерс.

Званичници чилеанског министарства пољопривреде су саопштили да деле забринутост демонстраната о последицама суше, и да већ месецима пружају помоћ за 20 заједница које се суочавају са озбиљном несташицом воде.

 

Популације пчела сиром свијета нагло опадају последњих година због, између осталог, губитка станишта, загађења и употребе пестицида.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Виц дана
Виц дана
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана