Pčele izbole policajce na protestu pčelara u Čileu

Tanjug
Pčele izbole policajce na protestu pčelara u Čileu

SANTJAGO DE ČILE - Četiri pčelara privedena su u Čileu nakon protesta u kojima su pozivali na podršku vlade pčelarskoj industriji.

Pčelari su održali demonstracije ispred predsjedničke palate u glavnom gradu Santjagu, prenosi britanski BBC.

Međutim, sedam policajaca je zadobilo ubode dok su pokušavali da uklone košnice koje su demonstranti postavili kako bi blokirali glavnu saobraćajnicu.

Dugotrajna suša pogodila je pčelarstvo u Čileu, utičući na cvijeće i usjeve, izvore hrane pčela.

Da bi ukazali na svoje probleme, pčelari su ispred palate postavili oko 60 košnica sa oko 10.000 pčela i spriječili policiju da rastjera demonstracije.

Jedan od demonstranata rekao je novinarima da je smrt pčelinjih zajednica pogubna ne samo za njih, već i za cijeli svijet.

Demonstranti žele da se reformom vlade podigne cijena meda ili da obezbijedi subvencije proizvođačima meda, prenosi agencija Rojters.

Zvaničnici čileanskog ministarstva poljoprivrede su saopštili da dele zabrinutost demonstranata o posledicama suše, i da već mesecima pružaju pomoć za 20 zajednica koje se suočavaju sa ozbiljnom nestašicom vode.

 

Populacije pčela sirom svijeta naglo opadaju poslednjih godina zbog, između ostalog, gubitka staništa, zagađenja i upotrebe pesticida.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana