Мистерија клипа који је насмијао Србију коначно ријешена: Колико један дан има драмова, а камен литри? VIDEO

telegraf.rs
Мистерија клипа који је насмијао Србију коначно ријешена: Колико један дан има драмова, а камен литри? VIDEO

О легендарном снимку од прије неколико година, у ком су мјештани покушали да објасне новинару Миодрагу Попову по ком принципу функционише воденица и даље се прича.

На YouTube-у налази се клип управо тог сегмента, гдје су гледаоци покушавали на све начине да ухвате нит и схвате шта је то драм, колико воденица има каменова, колико један камен садржи литара, а све је кулминирало питањем мјештана упућено новинару - Како ти није јасно?

Међутим, вео те мистерије коначно је подигнут, пошто се појавила интернет страница која је заправо калкулатор који израчунава конверзију за све те појмове који су дуго збуњивали грађане.

Шта је у ствари шта

Уколико бисмо покушали да објаснимо народским језиком шта је шта, то би отприлике изгледало овако:

Воденица има 7 каменова сваки камен има 4 литра, што је укупно 28 литара. Тих 28 литара представља 100 одсто власништва воденице. Сваки од власника воденице има власнички удио који се изражава у литрима. У односу на власницки удио сваки од власника узима одговарајућу количину брашна у једном периоду, тј. мјесецу.

Мјесец је у ствари период који траје 28 дана током ког сваки од власника узме количину брашна која му припада према власничком удијелу у воденици.

1 литар = 100 драма = 7 дана = 168 сати током којих власник тог литра узима проценат брашна од онога ко користи воденицу током једног мјесеца.

1 драм = 1.68 сати мљевења брашна за које власник тог драма узима проценат током једног мјесеца.

"Ово је за приступни тест за НАСА"

Иначе, поменути снимак је толико био симпатичан и хумористичан корисницима, да су се коментатори утркивали ко ће дати смијшнији одговор.

- Ови су се рано одвојили од цивилизације. Маје на своју страну, они на своју - написао је један корисник.

- Ово приступни тест за НАСА-у, или тако нешто - истакао је један коментатор.

- Једва чекам да Холивуд сними филм по овој причи. То би све Оскаре покупило - само су неки од урнебесних коментара на причу о воденицама.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана