Дубиозан начин Сјеверне Кореје да се избори са мањком ђубрива – сакупљање људског измета

РТС
Foto: Илустрација/AA

Власти Сјеверне Кореје апеловале су на грађане да користе сопствени измет да праве ђубриво, јер се пољопривредни сектор суочава са мањком ђубрива за усјеве.

Како наводе сјевернокорејски медији, читава земља мобилисана је да производи ђубриво. Извјештај, који цитира извор из сјеверне Хамгџонг провинције, тврди да су становници почели да производе ђубриво од људског измета како би испунили потребне квоте које су власти у Пјонгјангу прописале.

Квоте се крећу од 150 килограма ђубрива по домаћинству до 500 килограма по фабричком раднику, преноси руски портал РТ.

Власти су чак скратиле радне сате у јануару како би људи имали више времена да се посвете производњи ђубрива.

Сјеверна Кореја се суочава са мањком сточног измета који се користи као замјена за пољопривредна ђубрива. Земља је раније куповала од Кине и Јужне Кореје, али је увоз из Кине блокиран након што је Пјонгјанг затворио границе због избијања пандемије у јануару 2020.

У марту су централне власти одбиле испоруке ђубрива из Јужне Кореје како би истакле своје захтјеве за окончањем санкција САД и УН. У таквој ситуацији, обезбјеђивање довољних количина ђубрива сада се сматра главним циљем 2022. године.

Ђубриво направљено од људског измета није нечувено за Сјеверну Кореју. Радио Слободна Азија пренио је раније ове године да је фармерима тражено да донирају двије литре урина дневно како би помогли производњу компоста.

Ипак, рачунање на производњу ђубрива „домаће радиности“ можда неће бити плодотворно у земљи која има велике несташице хране због тајфуна и затварања граница због пандемије.

Слабе жетве у комбинацији са непостојећим испорукама споља довеле су до тога да је чак и лидер Ким Џонг Ун признао прошлог љета да је ситуација са храном у Сјеверној Кореји „напета“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Виц дана
Виц дана
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана