Dubiozan način Sjeverne Koreje da se izbori sa manjkom đubriva – sakupljanje ljudskog izmeta

RTS
Foto: Ilustracija/AA

Vlasti Sjeverne Koreje apelovale su na građane da koriste sopstveni izmet da prave đubrivo, jer se poljoprivredni sektor suočava sa manjkom đubriva za usjeve.

Kako navode sjevernokorejski mediji, čitava zemlja mobilisana je da proizvodi đubrivo. Izvještaj, koji citira izvor iz sjeverne Hamgdžong provincije, tvrdi da su stanovnici počeli da proizvode đubrivo od ljudskog izmeta kako bi ispunili potrebne kvote koje su vlasti u Pjongjangu propisale.

Kvote se kreću od 150 kilograma đubriva po domaćinstvu do 500 kilograma po fabričkom radniku, prenosi ruski portal RT.

Vlasti su čak skratile radne sate u januaru kako bi ljudi imali više vremena da se posvete proizvodnji đubriva.

Sjeverna Koreja se suočava sa manjkom stočnog izmeta koji se koristi kao zamjena za poljoprivredna đubriva. Zemlja je ranije kupovala od Kine i Južne Koreje, ali je uvoz iz Kine blokiran nakon što je Pjongjang zatvorio granice zbog izbijanja pandemije u januaru 2020.

U martu su centralne vlasti odbile isporuke đubriva iz Južne Koreje kako bi istakle svoje zahtjeve za okončanjem sankcija SAD i UN. U takvoj situaciji, obezbjeđivanje dovoljnih količina đubriva sada se smatra glavnim ciljem 2022. godine.

Đubrivo napravljeno od ljudskog izmeta nije nečuveno za Sjevernu Koreju. Radio Slobodna Azija prenio je ranije ove godine da je farmerima traženo da doniraju dvije litre urina dnevno kako bi pomogli proizvodnju komposta.

Ipak, računanje na proizvodnju đubriva „domaće radinosti“ možda neće biti plodotvorno u zemlji koja ima velike nestašice hrane zbog tajfuna i zatvaranja granica zbog pandemije.

Slabe žetve u kombinaciji sa nepostojećim isporukama spolja dovele su do toga da je čak i lider Kim Džong Un priznao prošlog ljeta da je situacija sa hranom u Sjevernoj Koreji „napeta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana