Бразилска војска се “наоружала” вијагром

Индекс
Foto: upjobsnews

Бразилска војска купила је десетине хиљада таблета против еректилне дисфункције, а политички супарници предсједника Жаира Болсонара захтјевају објашњење за овај необичан потез.

„Морамо знати зашто Болсонарова администрација троши јавни новац на куповину тако великих количина Вијагре“, изјавио је посланик Елиас Ваз након што су бразилски медији јуче извијестили о куповини таблета.

Морнарица и ваздухопловство су наводно купили више од 30.000 таблета, а сад тврде да је лијек намијењен за лијечење плућне хипертензије, пише Гардиан.

Међутим, информације које су објавиле новине „О Глобо“ сугеришу да су купљене дозе лијека примјерене за лијечење импотенције, а не повишеног притиска у венама плућног крвотока.

„Како се осјећате знајући да плаћамо Вијагру за оружане снаге?“, питала је бразилска пјевачица Зелиа Данкан стотине хиљада својих пратилаца на Твитеру.

„Осјећам се импотентно“, гласи један одговор.

Посланик из Рија Марсело Фреисо каже да ће затражити од јавног тужиоца да истражи „еректилни скандал“.

„Болсонарова администрација је каснила с куповином вакцина против Ковида, али је одобрила прескупу куповину 35.000 таблета Вијагре за оружане снаге“, пише Фреисо на Твитеру.

Предсједница Радничке странке Глеиси Хофман оптужила је Болсонара за уништавање кредибилитета војске.

Ћиро Гомеш, политичар лијевог центра који се нада да ће побиједити Болсонара на предсједничким изборима у октобру, рекао је да, иако оружане снаге заслужују поштовање, чини се да су њихови одјели за набавку склони деморалисању војске.

„Осим ако не буду у стању доказати да развијају неку врсту тајног оружја – способног револуционирати међународну индустрију оружја – биће тешко оправдати куповину 35.000 јединица лијека за еректилну дисфункцију“, каже Гомеш.

„Није случајно да се ови апсурди догађају током владе предсједника који систематски срамоти војску“, рекао је.

Болсонаро (67) је бивши војни капетан и падобранац који је напунио свој кабинет војницима и у више наврата наговијестио да би био спреман водити војну „интервенцију“ против бразилских демократских институција.

Политички аналитичари кажу да се ради о афери која је осрамотила популистичког предсједника који се често хвали својом мушкошћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Виц дана
Виц дана
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана