Власници Амазона, Фејсбука и Тесле од почетка године зарадили 115 милијарди долара

Г.С.
Власници Амазона, Фејсбука и Тесле од почетка године зарадили 115 милијарди долара

Власници компанија Амазон, Фејсбук и Тесла од почетка ове године зарадили су 115 милијарди долара. То се десило захваљујући пандемији коронавируса.

Богатство власника Амазона Џефа Безоса од почетка године повећало се за 63,6 милијарди долара. Само у једном дану мјесеца јула зарадио је 13 милијарди долара, пише амерички пословни магазин Блумберг. Његово богатство ће ускоро досећи износ од 200 милијарди долара.

Власник Фацебука Марк Закербег је богатији за 9,1 милијарду долара, док је власник Тесле Илон Маск богатији за 42,1 милијарду долара. Масково богатство је досегло износ од 69,7 милијарди долара.

Као разлог за знатно повећање богатства ове тројице људи Блумбег је навео пандемију коронавируса. Усљед пандемије потрошачи много више користе интернет услуге, а све три наведене компаније дјеловање заснивају на интернету.

Професор на чикашкој Школи економије Луиђи Зингалес је подсјетио да је савремена економија заснована на интернету и да је то омогућило да се заради велико богатство за кратко вријеме.

Енормно богатство споменутих особа, али и других на мети је критика у Сједињеним Америчким Државама. Бивши потпредсједник САД-а и кандидат демократа за предсједника ове земље Џо Бајден не мисли да треба опорезивати богатство, али да треба више опорезовати корпорације и побољшати законодавство које се односи на порез на имовину.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана