Virgin Galactic објавио рендере суперсоничног авиона

ГС
Virgin Galactic објавио рендере суперсоничног авиона

Компанија Virgin Galacticје представила дизајн суперсоничног авиона чија би финална верзија требала имати мјеста за девет до 19 путника.

Суперсонични авион ће достизати брзину од 3 Маха, што значи да ће бити три пута бржи од звука. Примарни фокус Virgin Galacticа је свемирски туризам, чији је циљ слање путника на ивицу свемира и њихов повратак назад свемирским авионом. 

Међутим, годинама је Virgin Galacticпоказивао интерес за брза путовања од тачке до тачке, а тај концепт се заснива на суборбиталним ракетама које би омогућиле транспорт људи с једне тачке на Земљи до друге и то за много мање времена у односу на типични авион.

У посљедње вријеме се Virgin Galactic фокусира на суперсоничне авионе умјесто на суборбиталне ракете како би путници стизали на жељене дестинације што је прије могуће. 

У мају је компанија потврдила да јој помаже америчка свемирска агенција НАСА у развоју суперсоничних авиона. НАСА има богато искуство са технологијом суперсоничних летјелица, а тренутно се ради на "тихом" суперсоничном авиону X-59 QueSST. 

Захваљујући НАСА-и, концептни дизајн суперсоничног авиона задовољава високе захтјеве те може испунити циљеве мисије.

Осим објављивања рендера дизања суперсоничног авиона, Virgin Galactic је потврдио и партнерство с компанијом Ролс-Ројс која ће помоћи у развоју погона, пише Верџ.

Једно је сигурно, карте неће бити јефтине, а карта за лет Virgin Galactic-овим туристичким свемирским авионом кошта 250.000 долара. 

С обзиром на то да ће суперсонични авион имати могућност за сједишта прве и бизнис класе, реално је очекивати високе цијене, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана