Велики хадронски сударач открио нову честицу

Агенције
Велики хадронски сударач открио нову честицу

Научници су пронашли необичну субатомску честицу, која би могла да прошири наше знање о кључној сили која повезује материју.

Физичари који раде на Великом хадронском сударачу, објавили су да су потврдили постојање једне врсте бариона, честице која је већ постојала у теорији.


Ријеч је о субатомским честицама сачињеним од кваркова, у које се убрајају и протони и неутрони, а брзим сударањем атома, откривена је честица Xi cc, каже физичар Универзитета Оксфорд Гај Вилкинсон, који је био део овог експеримента.

Честица има два тешка кварка, оба оне врсте коју физичари називају "чаробном" и један лаки. У природи, бариони имају углавном један тешки кварк. Зато је овај барион живио кратко, али у свијету физике честица, довољно дуго.

Два тешка кварка су у интеракцији која подсјећа на кружење двије звијезде у бинарном систему, док трећи, лакши кварк, кружи око њих, каже Вилкинсон.

То отвара прилику научницима да пронађу цијелу "породицу" бариона и проуче их.

Крис Квиг, теоретски физичар Фермилаба, који није учествовао у истраживању, похвалио је откриће и изјавио да "нам пружа много тога за размишљање". Научни тим предао је свој рад часопису Physical Review Letters.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана