Умро творац теорије о слободним радикалима и старењу

Агенције
Умро творац теорије о слободним радикалима и старењу

Амерички научник Денам Харман, који је развио широко прихваћену теорију старења која сада служи као основа за истраживање рака, Алцхајмерове болести и других обољења, умро је јуче у Небарски у 99. години.

Харман, који је средином деведесетих радио у Медицинском центру Универзитета Небраске умро је послије краће болести у болници у Омахи, рекао је портпарол клинике.

Професор са Харвардске медицинске школе Дејвид Синклер рекао је да је Харманово истраживање инспирисало хиљаде младих научника да раде на студијама о старењу.

"Доктор Харман је један од најутицајнијих научника у претходних 50 година. Он је биологију из некадашње учмалости довео до ступња науке свјетске класе", рекао је Синклер.

Харман је развио теорију слободних радикала 1954, мада су биле потребне године додатних истраживања да би се доказао њен значај.

Та теорија тврди да је један од копродуката употребе кисеоника штетна хемијска реакција у ћелијама, а резултат тога је старење, и на крају, смрт.

Медицинска јавност најприје је одбацила Харманову теорију, али су 1980-тих, слободни радикали постали дио истраживања о раку, кардиоваскуларним болестима и можданим ударима. Слободни радикали од тада се повезују и са Алцхајмеровом болешћу.

Синклер је оцјенио да је Харманова теорија "камен темељац на пољу старења".

Харман је вјеровао да се процес старења може успорити смањењем производње слободних радикала, и то здравим начином исхране, редовним вјежбањем и узимањем одређених витамина. Он је такође препоручивао ограничен унос алкохола и неконзумацију цигарета.

На својим истраживањима радио је све до 2010, када је дефинитивно отишао у пензију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана