Шта је донијела потрага за авионом МХ370?

klix.ba
Шта је донијела потрага за авионом МХ370?

Годину дана потраге за авионом Малезије Ерлајнз познатим као "Лет МХ370" дало је мало онога што би породице 239 несталих путника и чланова посаде сматрале утешним.

Ипак, потрага није непродуктивна и захваљујући њој постали смо свјесни нових важних лекција и открића који иначе не би били могући.

Подморске мапе

Научници и истраживачи прегледају морско дно Индијског океана, тачније његов дио који се налази западно од обала Аустралије.

Пређашње мапе морског дна приказивале су само процијењене дубине. Сада, захваљујући сонарним прегледима бродова, начињене су мапе до сада непознатих морских бездана и планина које надвишују све копнене у Аустралији.

Боље предвиђање цунамија и праћење тектонских плоча

Аустралски геолог Стјуарт Минчин тврди да ће се детаљнијим прегледом новонасталих мапа препознати подручја подложна одронима приликом земљотреса, а који доприносе стварању разорних цунамија.

С друге стране, пратећи формације на дну океана геолози сматрају да могу "прочитати" историју тектонских плоча, као начин и смјер раздвајања Аустралије од осталих континената.

Побољшана потрага и спашавање

Познавајући топографију подморског тла, научници могу предвидјети морске струје. То знање може знатно олакшати потрагу за несталим бродовима због бољег предвиђања њихове локације. Такође, познавање струја побољшаће разумијевање морских животиња.

Боље праћење авиона

Дефинитивно је јасно да авионима треба бољи систем лоцирања, па чак и за авионе који лете само изнад копна. Међународна организација цивилне авијације под окриљем УН-а је предложила да авиопревозници сваких 15 минута обнављају податке о позицијама својих авиона, а имплементација предлога очекује се у новембру 2016. године.

Иза 2020. године можемо очекивати фреквентнија обавјештења уколико авион направи изненадни потез као што су елевација или промјена смјера те у случајевима пожара.

Боље међународне потраге

Након што је недавно нестао авион Ер Ејже, потрага је организована пуно брже и ефективније управо захваљујући искуству потраге за МХ 370. Лет 8501 срушио се у море приликом чега је погинуло 162 путника и чланова посаде, а остаци авиона и тијела унесрећених пронађена су два дана након несреће.

Побољшања сателита

Потрага за малезијским авионом указала је на многе мане сателитских фотографија које ће у будућности бити побољшане повећањем квалитета и јачине самих камера у орбитама.

Комерцијални сателити нису предодређени да претражују олупине у мору, а фотографије које су настале скенирањем огромног подручја Индијског океана биле су изузетно лошег квалитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана