SpaceX успјешно тестирао ракету Starship

ГС
SpaceX успјешно тестирао ракету Starship

Америчка компанија SpaceX направила је велики корак у развоју нове ракете Starship намијењене путовању у дубоки свемир након што је успјешно обавила важан тест.

Ракета Starship је дизајнирана тако да може транспортовати терет и људе на Мјесец и Марс, а успјешно тестирање у Тексасу је корак напријед ка том циљу.

Прототип ракете је био подвргнут тестирању супер хладним притиском те је остао нетакнут на рампи за разлику од претходних тестирања када су други примјерци уништени. Овај успјешан тест је приближио SpaceX тестном лету ограниченом на мале висине.

Успјешно обављени тест подразумијева испуњавање ракете изузетно хладним течним атозом како би се провјерило да ли може издржати исте температуре и притисак који је чекају када се напуни горивом за лансирање. SpaceX је претходно изгубио три прототипа у неуспјелим тестовима.

Инжињери ће сада поставити SpaceX -ов новоразвијени Раптор мотор у базу прототипа, а потом ће га активирати. Међутим, Ракета ће бити привезана јер је циљ провјерити да ли мотор ради како треба. Раптор је развијен специјално за Starship, а финални дизајн Starship ће имати шест оваквих мотора/ракета. Прототип ће користити само један, а наредни три.

Када се обаве нови успјешни тестови, онда ће Starship достизати висину од 150 метара те се спуштати на тло.

SpaceX је сличне тестове обавио у аугусту с раним прототипом Starshipа под називом Starhopper. Овај прототип није одговарао финалном дизајну Starship.

Оснивач SpaceX -а Елон Мaск је рекао да за нови тест све бити спремно у наредних неколико седмица, али да би се могло дуже чекати на одобрење Федералне администрације за авијацију.

Компанија у међувремену наставља унапређивати дизајн Старсхипа и имплементирати промјене. Производња наредног Старсхип прототипа је у току и одвија се у Боца Цхици, пише Тхе Верге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана