Руси припемају нову сонду за Марсов сателит

Агенције
Руси припемају нову сонду за Марсов сателит

Москва - Руска савезна свемирска агенција Роскосмос планира да лансира нову сонду за испитивање тла на Марсовом сателиту Фобос, у складу са нацртом руског новог свемирског програма од 2016. до 2025. године, који је данас званично представљен.

Према документу, експедиција на Марс планирана је за 2024. годину, како би се допремили узорци тла са Фобоса на Земљу. Пројекат је процијењен на 10,3 милијарде рубаља (198 милиона долара), преноси Тас с.

Та сума је два пута већа од оне која је била предвиђена прошле године. Роскомсос планира нову експедицију, послије пропасти претходне мисије на Фобос.

Космичка сонда на Фобос била је лансирана 9. новембра 2011. године и очекивало се да ће стићи у Марсову орбиту и узети узорке са тог природног Марсовог сателита.

Сонда, међутим није успјела да изађе на путању за лет према Марсу, јер је због квара на мотору, остала близу Земљине орбите. Њене крхотине пале су на Земљу 15. јануара. Према руском Минситарству одбране њени дијелови који нису сагорели у атмосфери, пали су у Пацифик, 1.250 километра од чилеанског острва Велингтон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана