Нова врста добила име у част Милутина Миланковића

Тањуг
Нова врста добила име у част Милутина Миланковића

ПОДГОРИЦА - У част научника Милутина Миланковића и његове теорије о климатским промјенама, нова врста водене гриње из медитеранског дијела Црне Горе, која насељава потоке који пресушују током једног дела године, добила је име Мидеопсиси миланковици.

Како је појаснио професор на Природно-математичком факултету, Универзитета Црне Горе, др Владимир Пешић та врста насељава такозване интермитентне потоке, односно потоке који пресушују један дио године, обично у току лјета.

Као послједица климатских промјена број таквих станишта се сваке године повећава и потоци који пресушују чине све већи дио ријечних мрежа посебно у Медитерану.

Реч је о врсти која је већ милионима година преживјела у малим медитеранским потоцима које насељава, навео је професор Пешић и додао да то значи да је добро прилагођена на климатске промјене.

Међутим, како додаје, нова врста вјероватно није прилагођена и на активности људске врсте које доводе до фрагментације и уништења тих изузетно значајних, али данас веома угрожених станишта.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана