NASA: Нови савети за откривање живота

Washingtonpost.com
NASA: Нови савети за откривање живота

Желите да пронађете ванземаљски живот? NASA има пар савета за вас који би могли да помогну, преноси "Washington Post".

Свемирска агенција је представила нове савјете за проналажење живота ван наше планете на прави начин како би се избјегли погрешни закључци и неоснована "открића".

Истраживачи Насине Виртуалне планетарне лабораторије при Институту за астробиологију, спровели су хиљаде симулација различитих атмосфера и типова звијезда током посљедње 4 године након чега су дошли до неколико нових препорука које су објављене у научном часопису "Astrophysical Journal".

Да ли присуство кисеоника значи да је некада постојао живот у неком тренутку на удаљеним планетама? Да ли исто важи и за озон? NASA има одговор на ова, али и друга важна питања.

Ово су неке од нових ствари које је NASA открила:

Избjегавајте "усамљене вукове"

Добра вијест је да су, упркос великим напорима да се избјегну лажни позитиви, истраживачи открили свега неколико на које би требало да обратимо пажњу – кисеоник, озон и метан.

Попут усамљених вукова, ови молекули би требало да представљају знакове живота сами по себи, али чини се да они могу бити створени неорганским путем – то јест, у одсуству било чега живог.

Најбоље је тражити ове молекуле заједно.

"Наше истраживање само појачава аргумент да метан и кисеоник заједно, или метан и озон заједно, и даље представљају јаке аргументе за постојање живота. Заиста смо се трудили да откријемо лажне позитивне сигнале за живот, и пронашли смо неке, али само за кисеоник, озон или метан појединачно", изјавио је Шон Голдман из Насиног Годард свемирског центра.

Користите "пица у студентском дому" тест

Гледајте на везу узмеђу метана и кисеоника као на везу између пице и студената на колеџу. Метан не би могао да издржи дуго у соби пуној кисеоника, баш као што не бисте очекивали да ће пица преживјети у соби препуној гладних студената.

Кисеоник у појединим реакцијама конзумира метан – тако да, ако су оба молекула присутна, то је вјероватно зато што неки облик живота и даље избацује, ствара, метан.

„Уколико видите пицу у соби, и ту се налазе и студенти, велике су шансе да је она управо стигла, зато што ће је они убрзо појести. Исто се односи и на метан и кисеоник. Уколико су присутни у атмосфери, метан је управо стигао зато што ће кисеоник бити дио мреже реакције које ће га конзумирати. Најбољи начин да обновите количине метана јесте кроз присуство живота", додаје Голдман.

Размислите о звијездама

Звијезде су вјероватно прилично подцијењене. И на основу најновијих Насиних открића, јако је важно да их схватимо озбиљно.

Хемијске реакције које могу да створе или униште кисеоник, озон и метан без присуства живота подстакнуте су свјетлом које долази од звијезда.

Масивне, вреле звијезде са честим експлозијама стварају више ултраљубичастог свјетла. Уколико постоји више ултраљубичастог свјетла које погађа атмосферу, то ће ове фотохемијске реакције бити ефикасније.

Свјетло различитих таласних дужина може да утиче на стварање и уништење кисеоника и озона на различите начине.

Можда ће нам требати бољи алати

Све ово је добро, али поједини научници сматрају да нам требају прецизнији инструменти од оних који се тренутно користе, тврди Голдман.

„Како бисмо потврдили да живот производи метан или кисеоник морамо да проширимо таласну дужину коју посматрамо како бисмо укључили и податке у вези са апсорпцијом метана. Знамо које мјере су нам потребне, слиједећи корак је схватање тога шта треба да направимо и како то да учинимо", закључује Голдман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана