“Иност 2015” : Машта младих преточена у изуме

Данијела Стоканић
“Иност 2015” : Машта младих преточена у изуме

Бањалука - Изуми 500 иноватора изложени се на тродневној 17. Међународној изложби идеја, иновација и стваралаштва “Иност младих 2015”, која је отворена јуче у Дому омладине, поводом прославе 22. априла, Дана града Бањалуке.

Манифестацију, на којој ће до 17. априла бити изложено 350 експоната учесника из  школа, факултета, савеза, институција и фирми, отворио је министар науке и технологије РС Јасмин Комић.

- Изложба је респектабилна и министарство настоји да у склопу својих програмских активности помаже и њеном одржавању. Између осталог, на основу досадашњих успјеха и резултата задовољан сам иновативношћу наших младих људи - рекао је Комић.

Додао је да ове године организовано такмичење за најбољу технолошку иновацију на коју се до 20. априла могу пријавити и излагачи овогодишњег “Иноста младих”.

Поред домаћих иноватора своје изуме представили су и излагачи Србије, Хрватске, Русије, Украјине, Швајцарске и Тајпеја.

- Жирију ће бити врашки тешко да одабере најбоље јер заиста има добрих радова. Задате теме биле су из рачунарства и информатике - казао је предсједник Савеза иноватора РС Милован Бајић.

Један од најмлађих иноватор једанаестогодињши Гојко Панић из Каћа код Новог Сада на овогодишњем “Иносту младих 2015.” представља своју ОШ “Ђура Јакшић” са роботом “Делфинче”.

- Робот Делфинче је програмиран тако да се креће и разговара са људима. Он је USB уређај, који има исту улогу као тастатура и компјутерски мишеви. Такође, има сензоре за убрзање, топлоту, препреку и освјетљење - објаснио је Панић.

Ученик Техничке школе “Михајло Пупин” из Бијељине Игор Томић заједно са својим школским другарима на изложби се представио са више експоната, али главни пројекат је беспилотна летјелица, која помаже у природним катастрофама.

- Ради се прототипу који може да понесе два килограма неопходних намирница које се достављају угроженом становништву - казао је Томић.

Додао је да поред овог новитета, представио се и са старим експонатима, а највише пажње, дефинитивно, привукао је лед глобус са ротирајућим прстеном, који исцртава 3D сферу на којој се појављује текст.

Рибарска бајка

Иноватори из Прњавора на изложби су се представили са иновацијом “Рибарска бајка”, која може да истовремено пече 22 килограма мале рибе и једну од пет килограма, кува чорбу...

- Наша иновација је направљена од мотора од 12 волти, имамо претварач са 220 на 12 волти. Уљепшали смо је разним украсима. Ово је први пут да наша иновација угледа свјетлост дана - рекао је један од иноватора из Средње школе “Иво Андрић” из Прњавора Бојан Батинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана