Хаплогрупа И2 - нема веће разлике између Срба, Хрвата и Бошњака

Агенције
Хаплогрупа И2 - нема веће разлике између Срба, Хрвата и Бошњака

Лондон - На Балкану доминира "Хаплогрупа И2" и одликује је изразита висина мушкараца /у просјеку 185,6 центиметара/, показује поређење генетског састава.

"Генетска карта" показује да нема посебне разлике између народа у земљама региона, односно између Срба, Хрвата и Бошњака.


Из ње се види да Британци имају више генетске сличности са Италијанима или Португалцима, него са много ближим скандинавским народима попут Данаца или Финаца.

"Хаплогрупа Р1б" најчешће је присутна у западној Европи, али и у неким дијеловима Русије као и централне Африке. Мање је заступљена у источној Европи, западној Азији, као и дијеловима сјеверне Африке и централне Азије.

"Хаплогрупа Р1а" распрострањена је на великом подручју Евроазије, протеже се од Скандинавије, средње Европе, југа Сибира, па све до југа Азије, наводе научни портали.

"Хаплогрупа Н" широко је распрострањена на сјеверу Евроазије, а може се пронаћи и на другим подручјима попут југоистока Азије, пацифичког подручја, југозапада Азије, те на европском југу.

Научници наводе да је "Хаплогрупа И1" најчешћа у Шведској и на западу Финске. Њој припада 35 до 38 одсто мушкараца у Шведској, 32,8 одсто мушкараца у Данској, 31,5 одсто мушкараца у Норвешкој, те око 28 одсто мушкараца у Финској.

"Хаплогрупа Ј1" распрострањена је на више подручја Блиског истока, те дијеловима Кавказа, Судана и Етиопије.

Могуће је пронаћи и на сјеверу Африке, југу Европе, те међу јеврејским групама, посебно онима са презименом Коен. Много рјеђа је, али може се пронаћи и у неким дијеловима Европе, у централној Азији, те на индијском потконтиненту.

"Хаплогрупа Ј2" доминира у западној, централној и јужној Азији, дијеловима Европе и сјеверне Африке, али најчешће се повезује са сјеверозападом Азије.

Сматра се да је "Хаплогрупа Ј2" потекла са подручја између Кавказа, Месопотамије и Леванта.

"Хаплогрупа Е" је ријетка и има је готово искључиво у Африци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана