Eво гдjе се налази највеће гробље свемирских летjелица

Агенције
Eво гдjе се налази највеће гробље свемирских летjелица

У јужном дијелу Тихог океана, 4025 километара од обале Новог Зеланда, налази се океански дио који је познатији као гробље свемирских летиелица.

Након свемирских мисија многе летиелице се наводе управо према том дијелу Земље који се налази хиљаду километара удаљен од отвореног океана и острва.

На том мјесту је до сада срушена 161 свемирска летјелица, а међу њима се налази и неколико снабдијевених возила с Међународне свемирске станице, четири велике јапанске ХТВ теретне летјелице и велика руска свемирска станица Мир.

Морско дно вјероватно изгледа као свемирски музеј, али свемирске летјелице су сасвим непрепознатљиве. Већина летјелица током проласка кроз атмосферу изгори због чега се на дну океана налазе њихови изгорјели дијелови и крхотине метала.

Осим овог свемирског гробља такође постоји алтернативна дестинација за летјелице које више нису потребне, а она се налази далеко од земље. Летелјице се понекад усмјеравају у удаљене дијелове орбите, а разлог томе је мања употреба горива и ради се о тренутном ријешењу које постаје један од растућих проблема.

Свемирско смеће које се налази у Земљиној орбити накупља се сваке године, иако ни спуштање свемирских крхотина на дно мора није еколошки најприхватљивије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана