Бил Гејтс уложио у start-up који се бави крављим подригивањем

Kliks
Foto: NYP

Милијардер Бил Гејтс уложио је у аустралски start-up за климатску технологију који планира смањити емисију метана код крављег подригивања.

 

Суоснивач Микрософта отворено је говорио о утјецају производње меса на околину. Метан је најчешћи стакленички плин након угљен диоксида (ЦО2).

Стока као што су краве, козе и јелени производе метан када њихови желуци разграђују тврда влакна попут траве за пробаву. Овај процес ферментације ствара плин метан који се потом углавном поново избацује. Универзитетске студије су показале да би храњење крава морском травом могло значајно смањити њихову емисију метана.
Инвестициону фирму подржавају и извршни директор Амазона Џеф Безос, те кинески подузетник и суоснивач Алибабе Џек Ма. "Веома смо задовољни пријемом који смо добили од фондова за утјецај на климу широм свијета", рекао је извршни директор Румин8, Давид Месина.
Прошлог октобра, Нови Зеланд је предложио опорезивање гасова стаклене баште које животиње на фармама производе подригивањем и мокрењем у покушају да се избори са климатским промјенама. Готово половина укупних емисија стакленичких плинова потиче од пољопривреде, углавном метана.
У 2019. години, метан у атмосфери достигао је рекордне нивое, око два и по пута изнад онога што је био у прединдустријској ери. Појединачни молекули метана имају снажнији учинак загријавања на атмосферу од појединачних молекула ЦО2. У периоду од 100 година метан је 28 до 34 пута топлији од ЦО2.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана