Халилхоџић: Новом селектору Марока сам оставио рецепт за успјех

Г.С.
Халилхоџић: Новом селектору Марока сам оставио рецепт за успјех

Прослављени стручњак из БиХ Вахид Халилхоџић (70) је прије почетка Свјетског првенства дао животни интервју француском порталу Sо Foot, у којем се дотакао и репрезентације Марока, из којег је отјеран иако ју је одвео на Мундијал.

- Умјесто да сам у Катару, ево ме овдје на киши. Дао сам цијелог себе у овај пројект три године и недостајаће ми то Свјетско првенство, али то је живот – рекао је популарни Ваха.

Предсједник мароканског савеза Фоузи Лекја  критиковао га је због непозивања Хакима Зијеша, због фаворизовања страних новинара у комуникацији, те због тога што није звао довољан број играча из домаће лиге.

- Кад дођете у земљу, не знате све добре играче, морате их потражити. Колико сам утакмица погледао у Мароку, најмање хиљаду. Обновио сам 80 % тима. Тренеру кредибилитет доносе резултати, а репрезентација Марока никад није била боља у квалификацијама за Свјетско првенство. Седам побједа и један реми, с просјечно три постигнута поготка по утакмици. Касније су хтјели да зовем неке играче, а екипа је остварила резултате без њих. Нисам пристао, јер изгубиш кредибилитет кад играчи осјете да други одлучују умјесто тебе. Током локдауна сам написао спортски документ о идентитету тима, са свим могућим детаљима, са свим аутоматизмима. Превели смо га на пет језика, јер су Мароканци посвуда. Осјећао сам да нешто могу направити с том репрезентацијом на Свјетском првенству. Волио бих да сам завршио каријеру с успјешним Свјетским првенством и рекао доста – испричао је Ваха новинарима Sо Footа.

Каже како је свом насљеднику оставио ‘рецепт за успјех‘.

- Да, али исто сам учинио и у Јапану. Немам дефинисан систем прилагођавам се цијело вријеме, свака утакмица је битка. Данас сваки играч има видео записе свог изравног противника. Све анализирамо генерално, предности и недостатке противника, користимо пуно детаља како бисмо извукли корист. Све је програмирано, такав је професионализам данас...

Нисам припадао лобијима

Кад је у питању Мундијал у Катару, Халилхоџић не гледа утакмице Марока.

- Да сам то учинио, не бих био Вахид. Али нисам ни глуп, могу промијенити мишљење ако се то замоли, ако је то за добробит момчади. Проблем у клубу је што је тренер постао слаба тачка, први који ће добити отказ. Али ако је глава спортисте слаба тачка, клуб не може постизати резултате. Никад нисам припадао лобијима. Погледајте португалске тренере, они су свугдје јер добро причају, а агенти им јачају тај лоби.

Каже како на Свјетском првенству навија за Француску.

- Могу отићи до краја ако ће бити дефензивно добри. Дешам је Јувентусова школа, прагматизам и реализам. Нисам ни погледао списак играча Марока. Једна ме мајка звала јер јој син није био позван, плакао је. Не можете замислити како је тешко донијети такве одлуке. Играч који је играо квалификације и није позван, можете му уништити живот. Ја сам и даље трауматизиран што сам играо тако мало (на Свјетском првенству) 1982. Пуно је потребно да се од тога опоравиш, није свако за то способан. Но, играча који не ради добро и није дисциплиниран ћу са задовољством одстранити...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана