Плаћен цех касном уједињењу у кровни карате савез

Дарко Пашагић
Плаћен цех касном уједињењу у кровни карате савез

Бањалука - На карате првенству БиХ у WKF федерацији за кадете, јуниоре и У21, које је одржано у Тузли, клубови из Републике Српске освојили су само 18 одличја, док је онима из Сарајева припало чак 49.

По многима било је ово историјско првенство (за једне што је карате постао олимпијски спорт, а за друге што је било прво откако је обједињен савез). Међутим, оно што упада у очи је чињеница да најтрофејнији спорт у Републици Српској од рата па наовамо није успио да у оквирима БиХ буде доминантан, иако је посљедњу деценију буквално био међу најбољима на свијету.

- Нема ту шта да се прича. Свјетске и европске медаље које су доношене у Републику Српску биле су са првенства у WKC федерацији, а не у WKF и то је једина разлика. Јер како другачије објаснити чињеницу да свјетски првак из WKC федерације не може да освоји ни бронзану медаљу на првенству БиХ у WKF федерацији - нагласио је један од тренера у Карате клубу Енергија из Бањалуке, која је освојила пет одличја у Тузли.

По њему, десило се нешто што је он одавно предвидио.

- Посљедњих година сам упозоравао да много каснимо са уједињењем савеза, али нико није хтио да ме слуша. То је једини разлог овако лоших резултата. Једноставно, дошло је до судара са реалношћу. Ако се боље погледа листа освајача медаља, види се да се међу 26 најбољих клубова налазе само три уз Републике Српске. Енергија се налази на диоби 11. позиције, а Карате клуб "Милош Делић" из Братунца и соколачки Гласинац на диоби 24. мјеста. Поражавајуће је да ће на Европском првенству у овим узрасним категоријама из Републике Српске бити само три такмичара. Најтеже ће бити овако поражавајуће резултате објаснити родитељима чија су дјеца до Тузле били прваци свијета и у које је уложено доста новца, а сада нису ни међу освајачима медаља на првенству БиХ - нагласио је Поповић и додао да су у Тузли наступила 572 такмичара из 104 клуба, а да их је чак из 55 освајало медаље.

Предсједник Карате савеза Републике Српске Жељко Јанковић слаже се да су резултати могли бити бољи, али има другачије виђење цјелокупне ситуације.

- Можда смо превише чекали са уједињењем савеза и за то вријеме највише су губили каратисти, али то је донекле било оправдано. Наиме, дуги низ година послије рата успијевали смо да се такмичимо под именом Републике Српске, али у WKC федерацији, гдје смо заиста имали запажене резултате. Због тога што савез није био уједињен на кровном нивоу, нисмо успијевали да се такмичимо под WKF федерацијом, гдје је наступао тадашњи Карате савез БиХ. У њему је било неколико наших клубова, који су тамо практично лажно представљали Карате савез Републике Српске. Дуго смо се борили и ето тек у априлу ове године смо се ујединили у заједнички Карате савез БиХ WKF федерације и почели да се такмичимо под њиховим окриљем - истакао је Јанковић.

Први човјек КС РС тврди да ће ствари веома брзо доћи на своје мјесто.

- Било је ово прво првенство за већину наших такмичара по скоро потпуно другачијим правилима. Треба да прође неко вријеме да се такмичари привикну, али вјерујем да ће то бити веома брзо и онда ћемо показати сав квалитет наших каратиста - наставио је Јанковић.

Он се нада да би већ на Олимпијским играма у Токију 2020. године, на којима ће карате први пут бити сврстан у званични програм, наступити такмичари из БиХ, односно Републике Српске.

- Члан Дрине из Вишеграда Никола Полуга освојио је ове године медаљу на Балканском првенству, био учесник шампионата свијета, гдје је несрећно поражен и зато очекујемо да се нађе у Јапану. Има ту још и других квалитетних сениора за чију будућност не треба бринути. Ово је било прво првенство и сигуран сам да ће већ од наредних каратисти из Републике Српске бити успјешнији од оних и ФБиХ - додао је Јанковић.

Медаље

На првенству у Тузли 12 клубова из Републике Српске освојило је одличја. Највише успјеха имала је бањалучка Енергија, која је освојила пет медаља (златну, сребрну и три бронзане). По једну златну освојили су Карате клуб "Милош Делић" из Братунца и соколачки Гласинац, док је КК Бањалука припало једно сребро. "Рајко Црнобрња - Глиго" из Новог Града и Славија из Источног Сарајева приграбили су по двије бронзе, а по једна је припала бањалучким клубовима "Синђелић", Бушидо, "Шеснаеста" и Кастра, Рудару из Угљевика и Игману из Источног Сарајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана